Main content

            Την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010 το πρωί, μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου που συμμετείχαν γι’αυτή τη σχολική χρονιά στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Διαφορετικός για μια Μέρα» σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, συνάντησαν στο λιμάνι της πόλης τον εκ γενετής τυφλό φοιτητή της Νομικής Αθηνών Βαγγέλη Αυγουλά.

            Τα παιδιά γνώρισαν τον Β. Αυγουλά, Μέλος της Επιτροπής Νεολαίας τουΠανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τακτικό Εκπρόσωπο στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, σε εκπαιδευτική ημερίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου όπου ο ίδιος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «ΑμεΑ – φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα οίκτου».

Οι μαθητές ήθελαν να γνωρίσουν όχι τον κύριο Αυγουλά σαν κάποιον διαφορετικό απ’αυτούς που ξεχωρίζει επειδή έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά ήθελαν να κάνουν φίλο τους το Βαγγέλη γιατί ακριβώς είναι ένας απ’αυτούς! Έτσι η συνάντηση κλίστηκε αμέσως και όλο το πρωί της Παρασκευής με τη συμπαράσταση και των συντονιστών καθηγητών του προγράμματος Αρίστειας Αγγελοπούλου και Αστρινού Τσουτσουδάκη, οι μαθητές ρωτούσαν αδιακρίτως χωρίς να γίνονται αδιάκριτοι για να δουν και μια άλλη πλευρά της ζωής! «Τα παιδιά είχαν μια φυσιολογική άνεση μαζί μου αφού απ’τα πρώτα κιόλας λεπτά με διάφορα αστεία έσπασε ο πάγος! Δε φοβούνταν να χρησιμοποιούν τις λέξεις που ήθελαν για να εκφραστούν, αφού γρήγορα τους εξήγησα πως βλέπω, ρίχνω μια ματιά και πλάθω εικόνες και εγώ με τον δικό μου τρόπο» επεσήμανε ο Β. Αυγουλάς. Οι αψιμαχίες για το ποδόσφαιρο, η μουσική, οι διάφοροι τρόποι για να ξεκινήσει ένα φλερτ, το Διαδίκτυο, η αισθητοποίηση του «ωραίου» και οι σχέσεις των εφήβων με ή χωρίς αναπηρία με το άλλο φύλο μονοπώλησαν μεταξύ άλλων τη συζήτηση, ενώ το ίδιο βράδυ οι μαθητές ξεπροβόδισαν με Λύρα και μαντινάδες τον νέο τους φίλο με τον οποίο υποσχέθηκαν να κρατούν επαφή μέσω του Internet μέχρι την επόμενη τους συνάντηση από κοντά!

««Θα’θελα να’μουνα τυφλός, αρκεί να ξέρω μόνο, πως θα κρατώ τη χέρα σου να περπατώ στον δρόμο»! μου αφιέρωσαν τα αγόρια ενώ τα κορίτσια με πείραζαν και ρωτούσαν εκστασιασμένα όσο τους μιλούσα για την κοπέλα μου»! θυμάται ο Βαγγέλης.

            Ο Β. Αυγουλάς εξήρε τη δουλειά των καθηγητών που μέσα από βιωματικά παιχνίδια και διαδραστικές εκδηλώσεις έκαναν τα παιδιά να καταλάβουν πως η αναπηρία δεν είναι ασθένεια αλλά μέρος της ανθρώπινης διαφορετικότητας, αλλά και τη στάση του Διευθυντή του Πειραματικού Γυμνασίου Μανώλη Σμαριανάκη, ο οποίος στην τελευταία του χρονιά προσφοράς στην εκπαίδευση έχει ήδη βάλει τα θεμέλια για την ένταξη τυφλών μαθητών χωρίς προβλήματα στις κοινές τάξεις του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου. «Έχουμε ήδη μια μαθήτρια με πρόβλημα όρασης στην Α. Γυμνασίου που πολλές φορές μας διδάσκει με τη δύναμη της παρά τη διδάσκουμε! Έχουμε παραγγείλει ήδη κυρίως με δικά μας έξοδα τον ειδικό εξοπλισμό που χρειάζεται όπως υπολογιστή με φωνητικό πρόγραμμα, ώστε στο σχολείο μας να μπορεί να λειτουργεί τμήμα ένταξης τυφλών μαθητών πρότυπο για όλη την Κρήτη!» δήλωσε ο διευθυντής Σμαριανάκης σε συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τυφλών. Από την άλλη ο Βαγγέλης Αυγουλάς ζήτησε έμπρακτα τη στήριξη της πολιτείας, του συλλόγου των καθηγητών και των αρμόδιων φορέων, ώστε αυτή η προσπάθεια να μη σβήσει εδώ και να μη μείνει μόνο στα λόγια. 

            Ο Μάνος, Η Μαρία, η Εύα, ο Γιώργος, η Νεφέλη, ο Γιάννης, ο Δημήτρης, ο Αστρινός, ο Βαγγέλης, όλοι μαζί, μικροί μεγάλοι, σε μια φωτογραφία που δε δείχνει διαφορά αλλά κάνει τη διαφορά, γιατί αυτή η μεγάλη αγκαλιά όλων τονίζει πως «η μόνη αναπηρία είναι η αδιαφορία»!