Main content

Τυφλό χτύπημα στους τυφλούς από το κράτος

Το ΚΕΑΤ για το 2014 δικαιούνταν συνολικά, για Αθήνα και Θεσσαλονίκη,  998.000 ευρώ κρατικής επιχορήγησης. Μέχρι στιγμής, έως τις 12 Δεκεμβρίου  έχει λάβει 250.000 ευρώ μόνο από το παραπάνω ποσό. Και τα δύο κέντρα  διαθέτουν οικοτροφεία, διότι χρειάζεται να φιλοξενούνται άτομα που  έρχονται από όλες τις πόλεις και τα νησιά της Ελλάδας, για να μορφωθούν,  να εκπαιδευτούν και να καταρτιστούν, καθώς δεν γίνεται το μεσημέρι να  φεύγουν, να πηγαίνουν σπίτι τους και να επιστρέφουν την επομένη. Αυτό μεταφράζεται σε καθημερινή σίτιση, με προσωπικό σε βάρδιες για την προσοχή  τους, επιμελητές, νοσηλευτές με φύλαξη επί 24ώρου λειτουργίας. Ήδη το  κέντρο ήταν σε τραγικά σημεία υποχρηματοδότησης. Στην τάξη της Ε’  Δημοτικού της Αθήνας λείπει ο βασικός δάσκαλος και τα παιδιά δεν έχουν  αγγίξει βιβλία φυσικής και ιστορίας.

Της Πέννυς Κροντηρά

Την ώρα που ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της  Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ζητάει την εξαίρεση της Τράπεζας από την  υποχρέωσή της για καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το  υπουργείο Οικονομικών δημεύει το ποσό των 197.000 ευρώ της κρατικής  επιχορήγησης από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών! Αυτό  καταγγέλλει στο «Κ» ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος, αντιδήμαρχος του Δήμου  Ιλίου και τακτικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Οργάνωση VIEWS για  νέους με προβλήματα όρασης, αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της Εθνικής  Ομοσπονδίας Τυφλών, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, για την κατάφωρη αδιαφορία που επιδεικνύει το κράτος έναντι της λειτουργίας του μοναδικού δημόσιου κρατικού ιδρύματος για άτομα που 
αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

 «ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ»

Ο κ. Αυγουλάς, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μόλις 26 ετών, έχει  επιδείξει αξιοθαύμαστη πορεία με ένα πλούσιο βιογραφικό, διεκδικώντας  καλύτερες συνθήκες ζωής για τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης, όπως ο  ίδιος. Έχοντας ιδία πείρα για το έργο που προσφέρει το ΚΕΑΤ και βλέποντας  τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα εν μέσω οικονομικής κρίσης και κρατικής απαξίωσης, μας αναφέρει: «Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ιδρύθηκε το 1906 ως ειδικό σχολείο για άτομα με προβλήματα όρασης και είναι το μοναδικό που υπάρχει στην  Αττική. Επίσης, υπάρχει παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, για όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο σχολεία που καλούνται να καλύψουν τις  εκπαιδευτικές ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης και βοηθούν από την Α’ Δημοτικού έως την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, σε οποιαδήποτε σχολή. Σε  συνδυασμό με το Εκτυπωτικό Κέντρο Καλλιθέας καλύπτουν τα βιβλία τους,  ελληνικά και ξενόγλωσσα, που χρειάζονται για την επιμόρφωση και κατάρτισή τους. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλος είναι ο όγκος δουλειάς που καλούνται να  διαχειριστούν».

«ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ»

Εδώ και πολλά χρόνια το Αναπηρικό Κίνημα επισημαίνει την έλλειψη προσωπικού, την υποστελέχωση και φυσικά την έλλειψη χρηματοδότησης, που με  το άλλοθι της οικονομικής κρίσης έγινε ακόμα μεγαλύτερη, μας εξηγεί ο κ.  Αυγουλάς. «Το Κέντρο για το 2014 δικαιούνταν συνολικά, για Αθήνα και  Θεσσαλονίκη, 998.000 ευρώ κρατικής επιχορήγησης. Μέχρι στιγμής, έως τις 12  Δεκεμβρίου έχει λάβει 250.000 ευρώ μόνο από το παραπάνω ποσό. Και τα δύο  κέντρα διαθέτουν οικοτροφεία, διότι χρειάζεται να φιλοξενούνται άτομα που  έρχονται από όλες τις πόλεις και τα νησιά της Ελλάδας, για να μορφωθούν, να εκπαιδευτούν και να καταρτιστούν, καθώς δεν γίνεται το μεσημέρι να φεύγουν, να πηγαίνουν σπίτι τους και να επιστρέφουν την επομένη. Αυτό μεταφράζεται σε καθημερινή σίτιση, με προσωπικό σε βάρδιες για την προσοχή τους, επιμελητές, νοσηλευτές με φύλαξη επί 24ώρου λειτουργίας. Ήδη το κέντρο ήταν σε τραγικά σημεία υποχρηματοδότησης. Στην τάξη της Ε’  Δημοτικού της Αθήνας λείπει ο βασικός δάσκαλος και τα παιδιά δεν έχουν αγγίξει βιβλία φυσικής και ιστορίας».

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 12 Δεκέμβρη μπήκε η δεύτερη δόση των 197.000 ευρώ,  δηλαδή ούτε το 50% της κρατικής επιχορήγησης του 2014, η οποία λήγει με το  πέρας του έτους. «Ενώ όλοι περίμεναν τα χρήματα, γιατί υπήρχε σοβαρό  πρόβλημα σίτισης των μαθητών αλλά και έλλειψη ειδών υγιεινής, οι  προμηθευτές πίεζαν, μιας και δεν δίνουν μεγάλη πίστωση σε κρατικά ιδρύματα, και οι 80 εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν από 8 έως 18 μήνες ανέμεναν τον μισθό τους και το δώρο Χριστουγέννων, αυτομάτως μόλις μπήκαν τα χρήματα στην τράπεζα, κατασχέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και τα 197.000 ευρώ για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, η διοίκηση της σχολής τυφλών είχε μπει σε ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ και είχαν καταβληθεί οι δύο πρώτες δόσεις. Συνεπώς, δεν υπήρχε λόγος κατάσχεσης, από τη στιγμή που το χρέος πληρωνόταν. Δηλαδή, το κράτος έβγαλε τα χρήματα από τη μια τσέπη και τα έβαλε στην άλλη».


«ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ»

Το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ ανερχόταν σε 250.000 ευρώ, τη στιγμή που τα ακίνητα  του κέντρου προέρχονται από δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών που τα  παραχωρούν στο Δημόσιο, εφόσον αυτή είναι η δομή του ιδρύματος. «Τα ποσά που εισπράττει το κέντρο από την ενοικίασή τους καλύπτουν ανάγκες για τις οποίες η πολιτεία δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Άξιο λόγου είναι  ότι την ίδια ώρα ο κ. Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει  ζητήσει τα 29 ακίνητα της ΤτΕ να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ. Αυτό ήταν προκλητικό απέναντι στο αναπηρικό κίνημα και η κατάσχεση έγινε μία βδομάδα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12). Κανένα ίχνος  επικοινωνίας και επαφής με το κοινωνικό περιβάλλον, έτσι νιώθουμε από την  ελληνική κοινωνία. Το θέμα αυτό έφτασε μέχρι και την Ευρωβουλή, αλλά δεν έχει βρεθεί κάποια λύση. Το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι πρόκειται περί παρεξήγησης των υπουργείων που εμπλέκονται και ότι θα διορθωθεί. Μάλιστα, εκπρόσωποι φορέων και ιδρυμάτων ατόμων με προβλήματα όρασης από άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Γαλλία, αναρωτήθηκαν πώς 
είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Πηγή: Εφημερίδα «στο Καρφί τού Σαββατοκύριακου» - 10/01/2015