Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Μάθημα ζωής στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά από τον τυφλό δικηγόρο Βαγγέλη Αυγουλά

ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά

Η χώρα πληρώνει την αποσπασματικότητα σε θέματα των ΑμεΑ- Βελτιωμένη η Καλαμάτα στην προσβασιμότητα

Συγκλονιστική ήταν σήμερα η παρουσία και η ομιλία του δικηγόρου Βαγγέλη Αυγουλά, που είναι εκ γενετής τυφλός. Ο νεαρός δικηγόρος, μόλις 30 ετών, έχει ένα σπουδαίο βιογραφικό και παρά το νεαρό της ηλικίας του και την ολική τυφλότητα, έχει καταφέρει να διακριθεί.

Ο νεαρός δικηγόρος παράδειγμα προς μίμηση καταρρίπτει το μύθο πως οι τυφλοί και οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης είναι στο περιθώριο, και αποτελεί περίτρανη απόδειξη πως “Το μειονέκτημα γίνεται πλεονέκτημα”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.“Καμία δυσκολία δεν μπορεί να φρενάρει τη ζωή”,επισήμανε.

Ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιοδοξία και απίστευτο χιούμορ, ενώ συνεχώς αυτοσαρκαζόταν για την κατάστασή του, σπάζοντας έτσι τα ταμπού και τα στερεότυπα για τους ανθρώπους με προβλήματα κινητικά, όρασης, με αναπηρία, που τους θέλουν να είναι μελαγχολικοί, κλεισμένοι στον εαυτό τους. “Όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας”, είπε στα παιδιά, εξηγώντας ότι ο καθένας από εμάς είναι μια διαφορετική προσωπικότητα. “Όμως έχουμε μάθει να κοιτάμε τη βιτρίνα. Γίναμε υπηρέτες της εικόνας”, είπε χαρακτηριστικά. Έστειλε το μήνυμά του πως “τίποτε δεν είναι δεδομένο, γιατί όλα ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανατραπούν στη ζωή ενός ανθρώπου, είτε από μια αρρώστια είτε από ένα ατύχημα”. Όμως όπως συμπλήρωσε, όποια δυσκολία και αν μας τύχει στη ζωή, υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις.

Ο τυφλός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς είναι ένα φωτεινό παράδειγμα νέου ανθρώπου που μέσα από τη δική του ζωή δίνει μηνύματα αλλαγής σε ό,τι μας καταδυναστεύει, αλλαγής στα κακώς κείμενα, οραματίζεται έναν κόσμο καλύτερο, με μπροστάρηδες τα νέα παιδιά, γι’αυτό άλλωστε μέσα από τις επισκέψεις του σε σχολεία στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, αφενός να δουν ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και ότι ο καθένας μπορεί να προσφέρει από το δικό του μετερίζι, αφετέρου να περάσει το μήνυμα της αλλαγής και μετάβασης σε έναν καλύτερο για όλους μας κόσμο.

Ο νεαρός τυφλός δικηγόρος απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών και εξήγησε πως είναι η καθημερινότητά του, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει και πως αντεπεξέρχεται, γιατί επέλεξε να γίνει δικηγόρος και πόσο δύσκολο για αυτόν ήταν να σπουδάσει, όντας τυφλός. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς έδωσε παραδείγματα της καθημερινότητας των τυφλών αλλά και των ατόμων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, μίλησε για τα μικρά βήματα που έχουν γίνει στην προσβασιμότητα των τυφλών και την κινητικότητά τους μέσα στην πόλη, καθώς είναι πολλά ακόμη να γίνουν. Αναφέρθηκε στα πεζοδρόμια-παγίδες για τους τυφλούς με κακοτεχνίες και εμπόδια, ακόμα και με ακαρθαρσίες ζώων, τις οποίες όπως είπε έχει πατήσει πολλές φορές, υποστηρίζοντας ότι “τα πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια είναι δικαίωμα όλων μας” και όχι μόνο των ΑμεΑ.

Παρότρυνε τους μαθητές να αλλάξουν τον κόσμο μας . Να είναι αυτά που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες για έναν καλύτερο κόσμο με περισσότερο σεβασμό, με ενσυναίσθηση στις ανάγκες των άλλων, με πραγματικά ίσα δικαιώματα για όλους.

“1 στα 8 παιδιά με αναπηρία δεν μπορούν στην Ελλάδα του 2020 να πάνε σχολείο.Εσείς να την αλλάξετε αυτή την εικόνα”,

είπε απευθυνόμενος στους μαθητές που τον άκουγαν με πολύ προσοχή.

Εξήγησε πως μέσα από λογισμικό πρόγραμμα διαβάζει και ενημερώνεται από το Internet. Μίλησε για τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για τυφλούς-25 λαμπραντόρ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα- που δέχονται εντολές από τους τυφλούς και τους κατευθύνουν με ασφάλεια παντού.

Η εκδήλωση έκλεισε με πολύ συγκινητικό τρόπο με τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά να του προσφέρουν μια κάρτα με τις ευχές τους γραμμένη στη μέθοδο των τυφλών μπράιγ, την οποία αμέσως διάβασε στο κοινό ο Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ένα πραγματικό μάθημα ζωής για όλους μας που είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τη συγκλονιστική ομιλία του.

Ποιος είναι ο Βαγγέλης Αυγουλάς 

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι δικηγόρος, πρόεδρος του Οίκου Ναύτου, δημοτικός σύμβουλος στο Ίλιον Αττικής, έχοντας διατελέσει και αντιδήμαρχος της πόλης, ενώ σήμερα διατελεί, μεταξύ άλλων, τακτικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, πάρεδρο μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών – από την ίδρυσή της – μέλος Δ.Σ. του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ “Τυρταίος” και μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του κ. Κουρουμπλή στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι εμπνευστής του κοινωνικού ενημερωτικού portal meallamatia.gr, πολύ ενεργός στα social media, πραγματοποιεί εκπαιδευτικές ομιλίες εξοικείωσης των μαθητών με την αναπηρία σε όλη την Ελλάδα και συντονίζει πανελλαδικά την πρωτότυπη εκδήλωση “Δείπνο στο Σκοτάδι”, που θα γίνει και στη Καλαμάτα, το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά Ο Βαγγέλης με τον ιδιοκτήτη Φώτη Μπουγά Ο Βαγγέλης με μαθητές

\

Δείτε σχειτκά βίντεο:

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο PRESS MESSINIALIVE

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στα εκπαιδευτήρια Μπουγά

Πηγή: www.messinialive.gr

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top