Main content

Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά

 

Με ένα αρκετά βαρύ πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις και ομιλίες, ο Βαγγέλης Αυγουλάς (δικηγόρος, και Αναπληρωτής Γ.Γ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών) επισκέφτηκε από 14 ως 18 Οκτωβρίου, προσκεκλημένος του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Ανοικτού Κέντρου Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με αφορμή τη 15η Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού για τους τυφλούς), τέσσερις δήμους της Αιτωλοακαρνανίας για να πραγματοποιήσει ευρείας έκτασης εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με την αναπηρία.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς επισκέφθηκε το Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία, το Θέρμο και το Αγρίνιο και μίλησε σε σχολεία του Νομού για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, με στόχο οι μαθητές και μαθήτριες να έρθουν βιωματικά σε επαφή με τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Ο κ. Αυγουλάς ( τυφλός εκ γενετής) μίλησε σε πάνω από 1.400 μαθητές για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και το σκύλο οδηγό τυφλών, για τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στη ζωή των τυφλών, οι μαθητές ήρθαν σε «επαφή» δια της αφής με την ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών, ρώτησαν ελεύθερα για ότι τους φαίνεται «περίεργο» ή «διαφορετικό», άκουσαν οδηγίες για τεχνικές συνοδείας τυφλού από βλέποντα οδηγό και άλλα. Παράλληλα, ο κ. Αυγουλάς, λόγω της μακράς αυτοδιοικητικής και πολιτικής εμπειρίας του είχε συναντήσεις με θεσμικούς εκπροσώπους και τοπικούς φορείς.

Προσκαλεσμένος του τηλεοπτικού σταθμού Αχελώος TV, ο Βαγγέλης Αυγουλάς φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» από τον Παντελή Κούτσικο με θέμα : «Ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα – και όχι μόνο- των Ατόμων με Αναπηρία» αναφέροντας ότι είχε επισκεφτεί και πέρυσι το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι και είχε δουλέψει στα σχολεία με θέμα την επαφή των μαθητών και μαθητριών, των γονέων και των διδασκόντων με τη διαφορετικότητα των παιδιών με αναπηρία. Το πρόγραμμα είχε τεράστια απήχηση και αποφασίστηκε να διεξαχθεί και φέτος , διευρυμένο, σε τέσσερις Δήμους, υπό την αιγίδα και την έμπρακτη στήριξη του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη πατώντας εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=ONYpIzzRRII

Αξίζει πάντως να διαβάσετε προσεκτικά τα όσα είπε ο Βαγγέλης Αυγουλάς , στην αρχή της συνέντευξης για προσωπικά του βιώματα :

«Έλεγαν πάντα για μένα ωραία λόγια. Άνθρωπος με ειδικές ικανότητες, το παιδί -θαύμα που σπούδασε δικηγόρος και είναι μόλις 30 χρονών…. έχω δει κάτι τέτοιους τίτλους να αναφέρονται σε εμένα, αλλά δεν μπαίναμε ποτέ στην ουσία. Θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός οι επόμενες γενιές, οι νέοι άνθρωποι είναι μια όλο και πιο ποιοτική επένδυση για αυτή τη κοινωνία. Για το μέλλον αυτής της χώρας γενικότερα. Υπάρχει αλληλεγγύη δεν περιμέναμε τη βαθιά οικονομική κρίση για να ανακαλύψουμε την αλληλεγγύη στους Έλληνες. Θυμάστε τι κινητοποίηση υπήρχε και όταν βλέπαμε τους πολέμους στο Ιράκ, την Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν μαζεύαμε συνεχώς είδη πρώτης ανάγκης, φεύγανε απίστευτοι τόνοι βοήθειας από τα σχολεία μας. Άρα, έχουν μεγαλώσει γενιές με αλληλεγγύη. Τώρα, όμως, επειδή ζόρισαν τα πράγματα –ας μου επιτραπεί να μιλάω έτσι ανοιχτά- έφυγε η ψευδεπίγραφη ευαισθησία – ευτυχώς- και έμειναν τα πραγματικά αληθινά συναισθήματα, η ανάγκη για αληθινές πράξεις και αυτό αρχίζουμε και το βλέπουμε. Επίσης, ξέρετε τι ωραίο είναι όταν ένα παιδί κάνει παρατήρηση στους γονείς ή στους παππούδες γιατί παρκάρει λάθος, παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο ή κλείνει μια ράμπα;»

Και ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη: «Εγώ ήμουν τυχερός που η οικογένειά μου πήρε τη σωστή απόφαση και δεν με περιθωριοποίησε. Δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι μονόδρομος ο δύσκολος δρόμος καμιά φορά. Πρόσφατα συνάντησα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ενδιαφέρθηκε να μάθει για όλες μας τις δράσεις. Και πραγματικά εκεί καταρρίφθηκε άλλος ένας μύθος. Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι οι ανάπηροι άνθρωποι νιώθουμε ότι έχουμε τιμωρηθεί από τον Θεό και δεν πιστεύουμε . Εγώ θεωρώ ότι με τη βοήθεια του Θεού έχω κάνει πολλά πράγματα και βέβαια με τον ανθρώπινο παράγοντα που είπα και πριν και θα συνεχίσω».

 

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Μητροπολίτη Κοσμά Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με αιδεσιμότατο από την Αμφιλοχία
 Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στα παιδιά  Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το Λευκό Μπαστούνι στο αμφιθέατρο
 Ο Βαγγέλης Αυγουλάς δείχνει τεχνικές συνοδείας  Ο Βαγγέλης στο Αχελώος Tv