Main content

Φίλοι και συνεργάτες του meallamatia.gr, είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε τρεις δομές πρότυπα στην Κεφαλονιά, όπου παρά την κρίση, εκεί δίνεται καθημερινά η μάχη της κοινωνικής ένταξης των ΑμεΑ και διδάσκεται αξιοπρεπής διαβίωση τους.

Το εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. είναι ένα σχολείο Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αργοστολίου ξεκίνησε τη λειτουργία του το σχολικό έτος 2008-2009. Στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο Φαρακλάτων και διαθέτει όμορφους χώρους με σύγχρονο εξοπλισμό.

Η φοίτηση διαρκεί 6 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης μόνο μετά από Υπουργική Απόφαση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα Γενικής Παιδείας όπως: Γλώσσα, Μαθηματικά, Κοινωνική και Επαγγελματική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Αισθητική και Φυσική Αγωγή, Μαθήματα Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής Τέχνης και Οικιακής Οικονομίας.

Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. περιλαμβάνει και Εργαστηριακά μαθήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Τα μαθήματα γίνονται σε μικρές ομάδες ή ατομικά, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και ικανότητες των μαθητών

Το σχολείο επίσης, διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με βιντεοπροβολέα και σύστημα ήχου, όπου γίνεται διδασκαλία, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, γιορτές και διάφορες εκδηλώσεις.

Όλες οι αίθουσες του σχολείου είναι εξοπλισμένες με Internet.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πολλές εξωδιδακτικές δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου, όπως περιβαλλοντικά προγράμματα όπως και προγράμματα αγωγής υγείας, επισκέψεις σε μουσεία και βιβλιοθήκες, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, παρελάσεις και πολλές εκδρομές.

Το σχολείο συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις με άλλα σχολεία και φορείς, όπως εορταστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και σε διάφορους σχολικούς διαγωνισμούς.

Το Κέντρο Διημέρευσης και Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) είναι ένας χώρος, που δημιουργήθηκε με αγάπη και πολλούς αγώνες από την Ένωση Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ», στο Ληξούρι Κεφαλονιάς, και στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 5 για την «Κοινωνική ένταξη, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σκοπός του ΚΔΗΦ «ΥΠΕΡΙΩΝ» είναι η βοήθεια των ΑμεΑ, που εκπαιδεύονται σε αυτό προκειμένου να συμμετέχουν σε όσο δυνατόν περισσότερους τομείς της Ζωής, στηριζόμενα στον εαυτό τους.

Το ΚΔΗΦ παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και παραμονής σε άτομα με αναπηρίες:

 • Μεταφορά των ωφελούμενων προς και από το Κέντρο, με μεταφορικό μέσο της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας & των Δικαιωμάτων ΑμεΑ – «ΥΠΕΡΙΩΝ» και εφόσον οι οικογένειες των φιλοξενούμενων το επιθυμούν.
 •  Διαμονή και διατροφή τους (πρόχειρο γεύμα).
 • Πράξεις ειδικής αγωγής ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ΑμεΑ (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες), βάσει εξατομικευμένου προγράμματος, που έχει προκύψει από ατομική αξιολόγηση (π.χ. διαταραχή, γνωστικό επίπεδο, ενδιαφέροντα κλίσεις κλπ.).
 • Ατομική και ομαδική άσκηση.
 • Εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση και την εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής.
 • Δημιουργική απασχόλησή και δραστηριότητες κοινωνικοποίησης.
 • Συμμετοχή σε προγράμματα ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης.

Στο κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, ενδεικτικά κατά το έτος 2017, εξυπηρετήθηκαν 90 περιστατικά τα οποία συμμετείχαν σε συνεδρίες Φυσιοθεραπείας ή/και Εργοθεραπείας.

Συγκεκριμένα:

Α) Εξυπηρετούμενα Άτομα

1. Σύνολο ατόμων που πραγματοποίησαν Συνεδρίες Φυσικοθεραπείας =32

Παρατηρήσεις:

15 περιστατικά με χρόνιες Παθήσεις πχ σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλική παράλυση, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κυστική ίνωση, τετραπληγία, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

17 περιστατικά με χρόνια ή οξέα μυοσκελετικά προβλήματα όπως οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, κατάγματα κλπ.

2. Σύνολο ατόμων που πραγματοποίησαν Συνεδρίες Εργοθεραπείας =58

Παρατηρήσεις:

54 Περιστατικά παιδιών με νοητική στέρηση, κινητικές και νευρολογικές δυσκολίες, αυτισμό, μαθησιακές δυσκολίες και αναπτυξιακές διαταραχές

4 Ενήλικες με αυτισμό και νοητική υστέρηση

Β) Λοιπές δραστηριότητες:

 1. Συμβουλευτική στα όρια του θεσμού της οικογένειας για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μελών της.
 1. Συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς όπως Μετάβαση, ΚΕΔΥΥ.
 1. Συνεργασία με Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με συνεδρίες εργοθεραπείας στα παιδιά που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο Περατάτων αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία του Νομού.
 1. Παραπομπή περιστατικών σε άλλα δημόσια κέντρα, εντός και εκτός Νομού, για ιατρική εκτίμηση.
 1. Πραγματοποίηση τεσσάρων περιπάτων με εκπαιδευτικό περιεχόμενο (επίσκεψη σε μουσείο, θεατρική παράσταση, εκθέσεις κτλ.).

Στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) το γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, υπηρετούν τρεις (3) μόνιμοι υπάλληλοι, δύο (2) κλάδου ΤΕ εργοθεραπείας και ένα (1) κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας.

Συνομιλήσαμε αναλυτικά με ωφελούμενους και εργαζόμενους των δομών, καταγράψαμε τις ανάγκες και θα επανέλθουμε σύντομα με εθελοντικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, για να δυναμώσουμε όπως μπορούμε, τη φλόγα της κοινωνικής αξιοπρέπειας στην Κεφαλονιά.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τους εργαζόμενους του ΕΕΕΕΚ Αργοστολίου  Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον κο Μπαλταδιά  Δημιουργίες των παιδιών του ΕΕΕΕΚ
 Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με εργαζόμενους του ΚΔΗΦ Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον κο Δημουλιό και τον κο Μπιγλάκη   Ομιλία στους εργαζόμενους του νοσοκομείου