Main content

Μαθητές με σηκωμένα χέρια περιμένουν να κάνουν ερωτήσεις στο Βαγγέλη Ο Βαγγέλης δείχνει στους μαθητές πως χρησιμοποιεί το λευκό μπαστούνι


-«Κ. Βαγγέλη, δε στενοχωριέστε που δε βλέπετε τη μητέρα σας»;

-«Μπορεί να μην τη βλέπω αλλά τη νιώθω συνεχώς κοντά μου. Θα στενοχωριόμουν σίγουρα αν δε με αγκάλιαζε και δεν την αγκάλιαζα».

-«Αν θέλετε μπορείτε να γίνετε καλός δικαστής, γιατί δε θα επηρεάζεστε από το αν κάποιος είναι άσχημος ή όμορφος για να βγάλετε απόφαση».

-«Οπότε πώς γίνεται να μη μπερδεύεστε αν ακουμπήσετε έναν άντρα που δεν έχει γένια αλλά έχει μακριά μαλλιά»;

-«Θα τον αναγνωρίσω από τη φωνή»!

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες όμορφα στιγμιότυπα συναισθηματικής αλληλεπίδρασης και διαλόγου, που έχει ζήσει ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, στις επισκέψεις του σε σχολεία με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την αναπηρία.

Μόνο τον πρώτο πλήρη σχολικό μήνα, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2017, ο κ. Αυγουλάς έχει συναναστραφεί με περίπου χίλιους μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΣΚΕΠ «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο».

Ο Βαγγέλης δείχνει τεχνικές συνοδείας Οι μαθητές κάνουν βιωματικό με μάσκα
Ο Βαγγέλης μιλάει στους μαθητές Ο Βαγγέλης δείχνει ανάγλυφη απεικόνιση του Παρθενώνα

Από φέτος ο Σ.Κ.Ε.Π. και ο Βαγγέλης Αυγουλάς έχουν εντατικοποιήσει την ήδη γόνιμη συνεργασία τους τα τελευταία 10 χρόνια, με στόχο την πανελλαδική υλοποίηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία "Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο" του Σ.Κ.Ε.Π.  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο σχολικό πλαίσιο και σε διδακτική ώρα.

Μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης & αφύπνισης, από εμψυχωτές/ομιλητές με αναπηρία, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα επιδιώκει να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας. 

Πέρα από την εξοικείωση με την αναπηρία, είναι ένα μάθημα ζωής που διαμορφώνει ένα καινούργιο κώδικα επικοινωνίας, χτίζοντας μέσα από την βιωματική διαδικασία, σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει την έννοια του κοινωνικού συνόλου, της συντροφικότητας και της συνείδησης. 

Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά

Ο κ. Αυγουλάς τη φετινή σχολική χρονιά, έχει ήδη επισκεφθεί μεταξύ άλλων το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, το 32ο και 51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 15ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, το 2οΓυμνάσιο Αλίμου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω  και το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ», ενώ επόμενοι σταθμοί του μεταξύ άλλων είναι και σχολεία σε Αγρίνιο, Χανιά και Καρδίτσα!

Στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος:

  1. Η άρση των προκαταλήψεων & του αποκλεισμού των νέων με αναπηρία μέσω της αφύπνισης και αλλαγής στάσης του γενικού πληθυσμού
  1. Η ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινότητα, με σκοπό την κοινωνική τους ένταξη

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ετήσια αποτελέσματα του Σ.Κ.Ε.Π.:

  • Υλοποίηση 5 Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κάθε σχολική εβδομάδα
  • Αφύπνιση & εκπαίδευση 16.000 νέων με και χωρίς αναπηρία 
  • Συνεργασία με 170 θεσμικούς, δημόσιους & ιδιωτικούς φορείς, σχολεία γενικής & ειδικής αγωγής, πανελλαδικά

"Πιστεύω ότι τα παιδιά, οι ενεργοί πολίτες του αύριο, είναι η τελευταία μας ελπίδα σαν κοινωνία, για κάτι καλύτερο, για κάτι πιο ουσιαστικό. Και η αληθινή, ανιδιοτελής αλληλεπίδραση με τα παιδιά, είναι πραγματική επένδυση! Επέλεξα λοιπόν και φέτος, πιο εντατικά, να δώσω μαζί με τον Σ.Κ.Ε.Π. τη μάχη για το καλύτερο Αύριο της αλληλοαποδοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας", δήλωσε σχετικά ο κ. Αυγουλάς.

Ο Βαγγέλης διαβάζει σελίδα braille στα παιδιά Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά
Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά Μαθήτριες αγγίζουν σελίδα braille