Main content

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Βαγγέλης Θεοδώρου, η Χρυσάνθη Γεωργαντά και η Νικολέτα Χαλτούτα Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στο συνέδριο

Η Διαβαλκανική Συμμαχία Συλλόγων Ατόμων με προβλήματα όρασης οργάνωσε από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2017 το πρώτο συνέδριο νεολαίας τυφλών και μερικώς βλεπόντων. Το συνέδριο διεξήχθη στην πόλη Ντριάνοβο της Βουλγαρίας. Εκτός από τη διοργανώτρια χωρά έλαβαν μέρος αντιπροσωπίες από άλλες 6 χώρες της βαλκανικής χερσονήσου: την Ελλάδα, τη Σερβία, τα Σκόπια, τη Ρουμάνια, τη Μολδαβία και την Τουρκία.


Η ελληνική αποστολή απαρτιζόταν από τον Ευάγγελο Αυγουλά γραμματέα της Επιτροπής νεολαίας του ΠΣΤ και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, την Νικολέττα Χαλτούτα γραμματέα της Επιτροπής νεολαίας του ΠΣΤ-ΠΕΚΜ και τον Ευάγγελο Θεοδώρου αναπληρωτή γραμματέα Ε.Ν. ΠΣΤ. Την πρώτη μέρα του συνεδρίου 19 Σεπτεμβρίου έγινε συνάντηση γνωριμίας των αποστολών των χωρών που συμμετείχαν. Επρόκειτο μορφωμένους ανθρώπους και κοινωνικά ενεργούς, από κάθε χώρα, ενώ η ανταλλαγή απόψεων ήταν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα.

Πάνελ ομιλητών Πάνελ ομιλητών
boulgaria 2017 3 Πάνελ Ομιλητών

Κύρια ημέρα του συνεδρίου ήταν η εικοστή Σεπτεμβρίου όπου έγιναν παρουσιάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες πάνω σε δυο θεματικές:

1) την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης στο δομημένο περιβάλλον, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις νέες τεχνολογίες και

2) στα εργασιακά θέματα. Κάθε χώρα έκανε αναφορά πάνω στα ζητήματα αυτά μέσω και μιας σύντομης ιστορικής αναδρομής, ανέφερε τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς και τις πρωτοβουλίες των ενώσεων των ατόμων με πρόβλημα όρασης σε κάθε χώρα. Όσο αφορά στην προσβασιμότητα οι περισσότερες αντιπροσωπίες συνέτειναν στο ότι έχουν γίνει βήματα στην πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς αλλά χρειάζεται να γίνουν βήματα στον πολιτισμό. Στα εργασιακά θέματα έγινε αναφορά στο ζήτημα της ανεργίας των νέων καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι με πρόβλημα όρασης στην πρόσβαση τους στην εργασία (ενδεικτικά, παντού μεγάλα ποσοστά ανεργίας, μη εφαρμογή ευνοϊκών νομοθετημάτων για τις προσλήψεις τυφλών κλπ.).

Όλα τα μέλη της Ελληνικής αποστολής είχαν το δικό τους ρόλο, κάνοντας από ένα κομμάτι της παρουσίασης ο καθένας στα Αγγλικά, ενώ κατέθεσαν για τα πρακτικά και σχετικές γραπτές αναφορές για τις δύο ως άνω ενότητες, τις οποίες είχαν συντάξει με τη βοήθεια του Προέδρου του Π.Σ.Τ. κ. Ηλία Μαργιόλα.

«Εντύπωση –μεταξύ άλλων- μας έκανε πόσο ευαισθητοποιημένοι και προχωρημένοι είναι οι Ρουμάνοι στο θέμα προσβασιμότητας, οι οποίοι, ως Σύλλογος Τυφλών,  έχουν στούντιο περιγραφής ταινιών. Σε αντίθεση με τους Μολδαβούς οι οποίοι μόλις τώρα ξεκίνησαν και κατασκευάζουν οδηγούς όδευσης  τυφλών στα πεζοδρόμια τους», αναφέρει ο νεαρός δικηγόρος Βαγγέλης Θεοδώρου.

Ο Βαγγέλης Θεοδώρου και η Νικολέτα Χαλτούτα στο πάνελ της παρουσίασης Ο Βαγγέλης Θεοδώρου και η Νικολέτα Χαλτούτα στο πάνελ της παρουσίασης


«Μεταξύ άλλων, είχαμε τη δυνατότητα στις φιλικές ομάδες και συζητήσεις που δημιουργήθηκαν, να ανταλλάξουμε γνώσεις και απόψεις σε διάφορα θέματα νέων τεχνολογιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα μας, όπως για τη λειτουργία των smart phones κλπ.

Επιπλέον την τελευταία ημέρα μας είχαν βιωματικό σεμινάριο γνωριμίας με μια νέα θεραπευτική τεχνική, με κρουστά (τύμπανα). Είχε ανταπόκριση από όλα τα άτομα που συμμετείχαμε, και ήταν διασκεδαστικό και εκτονωτικό κλείσιμο», συμπληρώνει η Νικολέττα Χαλτούτα, ρεφλεξολόγος η ίδια και βοηθός φυσικοθεραπευτή. 

Βιωματικό με τύμπανα Τα παιδιά αγγίζουν κατασκευές

 

Την αποστολή συνόδευσε εθελοντικά η κα Χρυσάνθη Γεωργαντά, σύμβουλος Σταδιοδρομίας με μεταπτυχιακό σε θέματα ΑμεΑ.

«Ήταν τιμητική για εμάς, ως αντιπροσωπεία του Π.Σ.Τ. η αντιμετώπιση, διότι διαπιστώσαμε ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών είναι γνωστός για τις ιστορικές κατακτήσεις του στις άλλες χώρες, ακόμη και στις νέες γενιές, ενώ δεχθήκαμε τα εύσημα για την Επιτροπή Νεολαίας και τις δράσεις της, όπως έχει καθιερωθεί επί πολλά έτη να αλληλεπιδρά και να υποστηρίζεται από τον Π.Σ.Τ. κάτι που σε άλλες χώρες έδωσε κίνητρο για την αναδιοργάνωση και των δικών τους Σωματείων, όπως μας είπαν.

Μεταξύ των προτάσεων της διάσκεψης, ήταν να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η διαβαλκανική συνάντηση νεολαίας, ώστε να μπορούν να μαθαίνουν και να εκπαιδεύονται νέοι με προβλήματα όρασης, δίπλα στα πιο έμπειρα στελέχη των Συλλόγων, με στόχο τη διαιώνιση του διεκδικητικού θεσμικού κινήματος των τυφλών κάθε χώρας.

Σίγουρα οι αποσπασματικές κινήσεις και οι διασκέψεις χωρίς συνέχεια δεν προσφέρουν κάτι, αν δε ληφθεί μέριμνα για πιο συστηματική επικοινωνία και αλληλεπίδραση των νέων με προβλήματα όρασης ανά την Ευρώπη. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ήδη το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, με αφορμή την επόμενη διαβαλκανική διάσκεψη που θα φιλοξενήσουμε στη χώρα μας το 2018 σε κεντρικό επίπεδο», σημείωσε ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς.

ερωτήσεις κοινού Βιωματικό με τύμπανα