Main content

andrianoupoli1 andrianoupoli2

Στην εικοστή Πέμπτη Διαβαλκανική συνάντηση συλλόγων ατόμων με προβλήματα όρασης παραβρέθηκε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου.

Η συνάντηση έλαβε χώρα 8-9  Ιουνίου 2017 στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, ενώ συμμετείχαν επίσης –εκτός από τους οικοδεσπότες- αντιπροσωπίες ατόμων με προβλήματα όρασης από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία, το Κόσσοβο και τη Μολδαβία. Φέτος απουσίαζαν από την ετησίως καθιερωμένη διάσκεψη η Κύπρος, τα Σκόπια και η Αλβανία.

Κατά την διήμερη συνάντηση οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία μέσω σύντομων αναφορών να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους όσον αφορά τα άτομα με προβλήματα όρασης στους βασικούς τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών παροχών κλπ., να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις σχετικά με προτάσεις για βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση διεξήχθη σχετικά με την ανεργία στο χώρο των ΑμεΑ ανά την Ευρώπη.

andrianoupoli3 andrianoupoli4
andrianoupoli5 andrianoupoli6

Ιδιαίτερες ήταν επίσης οι αναφορές στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω δραστηριοποίηση γυναικών με αναπηρία όρασης στους συλλόγους τυφλών, ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Τυφλών εξελέγη Αντιπρόεδρος της συμμαχίας, με στόχο την καλύτερη συνεργασία των βαλκανικών χωρών και το συντονισμό των δράσεων τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών και τις υπόλοιπες αναπηρικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

Απόλυτη ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου του Π.Σ.Τ. και της Ελλάδας, σε κάποιες προφορικές αναφορές ελάχιστων συμμετεχόντων περί «Μακεδονίας», με αποτέλεσμα η Διάσκεψη να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνή όρο FIROM και το Βαγγέλη Αυγουλά να διευκρινίζει σε όλους τους τόνους, την ιστορικά αδιαπραγμάτευτη Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε από το Τοπικό Πανεπιστήμιο με την κάλυψη αρκετών από τα έξοδα της και τον αρμόδιο Πρύτανη να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό στην έναρξη της διάσκεψης, η οποία παράλληλα τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αδριανούπολης, με σχετικό χαιρετισμό να απευθύνεται την πρώτη μέρα και από το Δήμαρχο της πόλης.

Ιδιαιτέρως θετικά σχολιάστηκε από όλες τις αντιπροσωπίες η παρουσία του κ. Βαγγέλη Αυγουλά στη διαβαλκανική συνάντηση λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αφορμή για να διαπιστώσουν όλοι ομόφωνα την ανάγκη τα Διοικητικά Συμβούλια των αυτό-οργανωμένων συλλόγων διεκδίκησης να μπολιαστούν εκτός από εμπειρία και με την όρεξη και τον ενθουσιασμό των νέων για δουλειά και αγώνες.

Επίσης, ο νεαρός δικηγόρος παρουσίασε την πρότυπη για τις άλλες χώρες λειτουργία της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, η οποία ήταν και η αφορμή για να προγραμματιστεί διάσκεψη νέων με προβλήματα όρασης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην πόλη  Ντριάνοβο της Βουλγαρίας, χώρα η οποία σε σχετικές εκλογές ανέλαβε ομόφωνα την προεδρία της διαβαλκανικής συμμαχίας συλλόγων τυφλών για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τον κ. Αυγουλά συνόδευσε εθελοντικά στη διάσκεψη η σύμβουλος σταδιοδρομίας με εξειδίκευση στα ΑμεΑ κα Χρυσάνθη Γεωργαντά.

 andrianoupoli9  andrianoupoli8

 

Ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Π.Σ.Τ. και Αναπλ. Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ηλία Μαργιόλα, για κάθε θεσμική τοποθέτηση και για κάθε ζήτημα που προέκυπτε.

Τέλος, ομόφωνα και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, δέχτηκαν όλες οι αντιπροσωπίες, την πρόσκληση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, να φιλοξενηθεί το 26ο BCC Meeting στην Αθήνα το 2018!

 andrianoupoli7