Main content

Εσύ, Παρασκευόπουλος, Γιαλλούρης,Μαργιόλας, Παπαϊωάννου Οι τράπεζες κατηγορηματικά απαγορεύουν σε τυφλούς συναλλασσόμενους να έχουν κάρτες ανάληψης από ATM. Δεν τους παρέχουν ούτε κωδικούς για ηλεκτρονικές ή τηλεφωνικές συναλλαγές (web-banking και phone banking).

Κάθε τυφλός, για όποιο λόγο και αν στέκεται μπροστά στο γκισέ μιας τράπεζας, θα πρέπει να έχει μαζί του δύο μάρτυρες, οι οποίοι με τις υπογραφές τους να βεβαιώνουν την πνευματική διαύγεια αυτού που δε βλέπει! Ακόμα και στην περίπτωση κατάθεσης χρημάτων σε Τράπεζα, έχει καταγραφεί η ίδια απαίτηση!

Τυφλοί σπουδαστές σε άλλη πόλη εκτός του τόπου κατοικίας τους, αν ζουν μόνοι τους, δε μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε το ποσό του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν, γιατί οι υπάλληλοι της κάθε τράπεζας δεν υπογράφουν ως μάρτυρες της συναλλαγής!

Το τραπεζικό απόρρητο και η ιδιωτική ζωή των τυφλών παραβιάζεται καθημερινά. Ένα ζευγάρι τυφλών δυσκολεύεται να βρει μετρητά, αν δεν έχει συγγενείς ή φίλους να μπορούν να χάσουν το μεροκάματό τους και να τους συνοδεύσουν στο γκισέ της τράπεζας για ανάληψη.

Οι λιγοστοί υπάλληλοι που εργάζονται στα σωματεία των τυφλών, αρνούνται πια να βοηθούν όσους δε βλέπουν, από φόβο μήπως «μπλέξουν» από τις κατά συρροή υπογραφές που βάζουν ως μάρτυρες καθημερινά σε τραπεζικές συναλλαγές δεκάδων τυφλών.

Πολλά, καθημερινά και από όλη την Ελλάδα τα παραδείγματα που δικαιολογούν πλήρως την αγανάκτηση των τυφλών της χώρας, οι οποίοι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία και καταπάτηση των ατομικών τους δικαιωμάτων για να καταφέρουν κάθε εβδομάδα να έχουν πρόσβαση στα 420€ που τους αναλογούν.

Παράλληλα, ο αναγκαστικός περιορισμός της δικαιοπρακτικής ικανότητας και η προσβολή της προσωπικότητας των τυφλών που πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουν τα αυτονόητα, αποτελούν συνεχείς, ευθείες παραβιάσεις του Ελληνικού Συντάγματος, θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας έχει κυρώσει ήδη από το 2012.

«Για να τους προστατεύσουμε» και «Για την ασφάλεια των συναλλαγών» λένε οι Τράπεζες και… η ζωή συνεχίζεται…

«Θεωρούμε απαράδεκτο στον 21ο αιώνα οι τυφλοί να λογίζονται από τον Αστικό Κώδικα και τους νόμους ως οιονεί άτομα περιορισμένης δικαιοπρακτικής ικανότητας, να υποχρεώνονται να αποποιηθούν του δικαιώματος της τήρησης προσωπικών δεδομένων με την υποχρεωτική παρουσία μαρτύρων ακόμα και για απλές δικαιοπρακτικές ενέργειες, όπως παραδείγματος χάρη η ανάληψη του μισθού τους από την τράπεζα, και να μην είναι ελεύθεροι να υπογράφουν υπ’ ευθύνη τους από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες συμβάσεις που απαιτεί η καθημερινότητα, όπως οι λοιποί πολίτες. Άλλωστε σταδιακά καθιερώνεται σε κάποιους τομείς και η ηλεκτρονική υπογραφή», σημείωσε μεταξύ άλλων η αντιπροσωπία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, αποτελούμενη κυρίως από νέους τυφλούς δικηγόρους, οι οποίοι στις 28/1ου συνάντησαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, ζητώντας αποφασιστική παρέμβαση εκ μέρους της πολιτείας στον καθημερινό παραλογισμό των τραπεζών.

Η παρέμβαση άργησε, αλλά ήρθε. Στις 10 Οκτωβρίου 2016 αντιπροσωπία τυφλών δικηγόρων υπό τον Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και Πρόεδρο του Παγκοσμίου Forum ΑμεΑ κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη κάθισε στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, των Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή, συζητώντας το θέμα. Το συντονισμό είχε ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου.

Το θέμα με την απαίτηση για δύο μάρτυρες, αναμένεται να λυθεί με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο ως τα τέλη Οκτώβρη, μετά τη Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Παράλληλα, η Ένωση ανέλαβε τη δέσμευση να συνεργαστεί με τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή συντάσσοντας διάταξη νόμου προκειμένου να ρυθμιστούν όσα θέματα κριθεί ότι χρειάζεται και να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς το νομικό πολιτισμό.

Ταυτόχρονα, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, θα αντλήσει και θα καταθέσει καλά παραδείγματα της διεθνούς καθημερινής πρακτικής από διάφορες χώρες σχετικά με το θέμα, ενώ ο προεδρεύων Γενικός Γραμματέας κ. Παπαϊωάννου δεσμεύτηκε ότι σε ένα μήνα θα γίνει και δεύτερη σύσκεψη σχετικά με το θέμα, απαιτώντας να έχουν γίνει σαφή βήματα από όλους ως τότε.

«Εργάζομαι ως δικηγόρος και με τις υπογραφές μου εκπροσωπώ τους πελάτες που με έχουν εξουσιοδοτήσει γι’ αυτό. Στην ταυτότητά μου έχω κατοχυρώσει κανονικά την υπογραφή μου. Έχω διατελέσει 4 χρόνια Αντιδήμαρχος και υπέγραφα πολλές αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου. Εργάζομαι εδώ και ένα χρόνο ως νομικός σύμβουλος τυφλού Υπουργού της Κυβέρνησης και οι δύο μας μπορούμε να νομοθετούμε. Σχεδόν κανείς τυφλός σήμερα όμως δε μπορεί να κινήσει τις δικές του τραπεζικές καταθέσεις! Για να κάνω τη δουλειά μου, οι τράπεζες με εξανάγκασαν να βάλω συνδικαιούχο στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς. Αναμένω εύλογα και από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας μας, να πάρουν δημόσια θέση σε ένα τόσο μείζον καθημερινό πρόβλημα», δήλωσε ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς εξερχόμενος από τη σύσκεψη.

Συναντήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές και σε πολλά επίπεδα. Καλές προθέσεις έχουν διαπιστωθεί. Πλέον όμως όλα κρίνονται στο αποτέλεσμα και αυτό σήμερα είναι αναγκαίο και κατεπείγον. Προτάσεις υπάρχουν. Μέχρι όμως να νομοθετηθεί και να εφαρμοστεί καθολικά κάποια λύση, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, του απορρήτου των συναλλαγών και των ατομικών δικαιωμάτων των τυφλών της χώρας θα συνεχίζεται κάθε μέρα. «Για το καλό τους» πάντα…

  • φωτογραφίες παρατίθενται από την 1η συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στις 28/01/2016.