Main content

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα και τη Σταυρούλα Κουστένη Ο Β. Αυγουλάς, ο Δ. Κωνσταντάρας, ο Π. Μαρκοστάμος, ο Η. Μαργιόλας και ο Μ. Μπασιάς Ο Δ. Κωνσταντάρας, ο Η. Μαργιόλας και ο Γ. Μαθιόπουλος

 

Το απόγευμα της 4ης Απριλίου 2016 στην Καλλιθέα, Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών σε συνεργασία με την Επιτροπή Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, διοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός Ατόμων με Προβλήματα Όρασης - Νέες Τάσεις, Επιλογές και Προοπτικές». Πρόκειται για την πρώτη σε μια σειρά ενημερωτικών επιμορφωτικών ημερίδων που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ανάλυση επαγγελμάτων, την συμβουλευτική και άλλες θεματικές ενότητες, για άτομα με οπτική αναπηρία.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση, ο προβληματισμός και η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές με οπτική αναπηρία, διαμορφώνουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές. Την  ημερίδα παρακολούθησαν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι οικογένειές τους, καθώς και επαγγελματίες και επιστήμονες του ευρύτερου χώρου της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν κυρίως άτομα με οπτική αναπηρία που απασχολούνται σε διάφορους χώρους εργασίας. Τα δύο θεματικά πάνελ της ημερίδας συντόνισαν αντίστοιχα ο δημοσιογράφος και επί δεκαετίες ενεργός συμπαραστάτης του αναπηρικού κινήματος κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας και η κα Αλμπάνη Χριστίνα, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών από το ΚΕΔΔΥ Α΄ Αθήνας.

Η έναρξη της ημερίδας έγινε με σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ. Ηλία Μαργιόλα, ο οποίος παράλληλα έκανε και μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των τυφλών στην Ελλάδα, από τον Πρόεδρο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, κ. Εμμανουήλ Μπασιά και την Διοικήτρια του ΚΕΑΤ, κ. Μπέττυ Λεωτσάκου.

Οι εισηγητές με τη σειρά παρουσίας τους ήταν:

1. Μαθιόπουλος Γιώργος, Δικηγόρος

2. Τεντόμας Λάζαρος, Εκπαιδευτικός - Κοινωνιολόγος

3. Μάρτος Αινείας, Προγραμματιστής Η/Υ

4. Γεωργακαράκου Μαρία, Μουσικός - Σοπράνο

5. Τσιμπίδας Κώστας, Μουσικός ΣΜΕΑΕ Αττικής

6. Μίχος Γιάννης, Ηχολήπτης - Απομαγνητοφωνητής - Προπονητής Τζούντο

7. Κατσίφας Δημήτρης, Εργαστήρια Φάρου Τυφλών Ελλάδος

8. Κυριτσοπούλου Γεωργία, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ΚΕΑΤ

9. Κλεφτογιάννη Αιμιλία, Εκπαιδεύτρια Σκύλων - Οδηγών

10. Οικονόμου Μαρία, Ψυχολόγος - Γεν. Γραμματέας ΕΛΙΣΟΦ

11. Εξακουστίδου Δέσποινα, Υπηρεσία ΑΜΕΑ ΟΑΕΔ

12. Max Grotte, μουσικός, εθελοντής στο ΚΕΑΤ – φοιτητής στη Γερμανία, αρχικός σύνδεσμος της χώρας μας με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γερμανία για τυφλές ψηλαφίστριες παθήσεων του μαστού.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών κα Ζωή Γερουλάνου, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΤ και εκπρόσωπος της ΕΣΑΜΕΑ κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, η Γενική Γραμματέαςτου Φάρου Τυφλών κα Κατσαρού, η Πρόεδρος του ΕΛΙΣΟΦ κα Ντιάνα Ρουσνάκ, καθώς και εκ των συνδιοργανωτών, μέλη της Επιτροπής Νεολαίας του Π.Σ.Τ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Σταυρούλα Κουστένη, Βαγγέλης Θεοδώρου και Αιμιλία Πυλαρινού.

Γραπτό χαιρετισμό και συγχαρητήριο μήνυμα για την ιστορική αυτή εκδήλωση στο χώρο του ΚΕΑΤ, απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τέλος, σε ενδιαφερόμενους μαθητές με προβλήματα όρασης, χορηγήθηκε εξειδικευμένο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού από το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και για τις Ευπαθείς Πληθυσμιακές Ομάδες, σε συνεργασία με το ΚΕΑΤ.

Η ημερίδα, με αντίστοιχου ενδιαφέροντος και κύρους ομιλητές, προγραμματίζεται σύντομα να λάβει χώρα και στο χώρο του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία εκεί με τη Νεολαία της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

 

Ο Αινείας Μάρτος κάνει την εισήγηση του Ο Κώστας Τσιμπίδας κάνει την εισήγησή του Η Μαρία Γεωργακαράκου κάνει την εισήγησή της Ο Γιάννης Μίχος κάνει την εισήγησή του
 Ο Δημήτρης Κατσίφας κάνει την εισήγησή του  Η κυρία Κυριτσοπούλου μαζί με την κα Αλμπάνη και την κα Λεωτσάκου  η Αιμιλία Κλεφτογιάννη κάνει την εισήγησή της  Η Δέσποινα Εξακουστίδου κάνει την εισήγησή της
Η Μαρία Οικονόμου κάνει την εισήγησή της Ο Max Grotte και η Αιμιλία Πυλαρινού Η κα Γερουλάνου απαντάει σε ερωτήσεις σχετικές με τους σκύλους Ο Βαγγέλης Αυγουλάς κλείνει την εκδήλωση