Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Δωρεάν τεχνολογικές εφαρμογές για τυφλά παιδιά- Τη SciFY επισκέφθηκε ο Βαγγέλης Αυγουλάς

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς ενημερώνεται από τον κ. Γιαννακόπουλο για το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι για παιδιά

Ο επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς επισκέφθηκε τα γραφεία της ελληνικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας SciFY (Science for You – Επιστήμη για Σένα) που σχεδιάζει, υλοποιεί και διαθέτει δωρεάν εφαρμογές και πληροφοριακά συστήματα υποστηρικτικής τεχνολογίας για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

«Η SciFY (Science For You- Επιστήμη για Σένα) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία και συστήματα πληροφορικής που επιλύουν προβλήματα της καθημερινής ζωής και τα διανέμει δωρεάν σε όλους, συμπεριλαμβάνοντας τη σχεδίαση, την υλοποίησή τους, καθώς και την απαραίτητη υποστήριξη.

Αξιοποιούμε την ειδίκευσή μας στην τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες, και ένα ισχυρό δίκτυο συνεργατών (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και εταιρείες) προκειμένου να παράγουμε συνεργατικά νέες τεχνολογικές λύσεις.

Μετά περίπου 3,5 χρόνια λειτουργίας, στη SciFY προσφέρουν 10 εργαζόμενοι και 40 εθελοντές. Η SciFY έχει διακριθεί με βραβεία, όπως με την τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα ενδιαφέροντα και η ειδίκευσή μας εστιάζουν στους παρακάτω τομείς: Ηλεκτρονική Δημοκρατία,Υποστηρικτικές Τεχνολογίες για άτομα με αναπηρία,  Οργανωσιακή Ευφυία  και Υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών.», δηλώνουν στο «Με Άλλα Μάτια» οι υπεύθυνοι του φορέα.

Ο κ. Αυγουλάς, προσκεκλημμένος των υπευθύνων ξεναγήθηκε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της εταιρείας, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δράσεις της και δοκίμασε σε πραγματικό χρόνο εφαρμογές της για τυφλούς, όπως τα προσβάσιμα ηλεκτρονικά παιχνίδια!

Ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά: “Διαπιστώνοντας το κενό που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα, αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τρία ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά. Ήδη από τη δοκιμή του πρώτου παιχνιδιού, της Τρίλιζας,  διαπιστώσαμε πόσο απαραίτητα ήταν. Όταν ολοκληρώσαμε και το δεύτερο, το Τένις,  η πεποίθησή μας αυτή ενισχύθηκε, καθώς η υποδοχή του ήταν εντυπωσιακή. Ποτέ άλλοτε τα τυφλά παιδιά που ζουν στην Ελλάδα δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δεξιότητές τους. Η προσπάθειά αυτή χρηματοδοτήθηκε από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) EAA and Norway grants“, ενημέρωσε τον κ. Αυγουλά ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος.

Επίσης, η κα Βαρβάρα Βλάχου παρουσίασε στον κ. Αυγουλά μεταξύ άλλων και άλλα επιτεύγματα της SciFY όπως:

-ICSee: Μία εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ που βοηθά ανθρώπους με προβλήματα όρασης να βλέπουν πιο καθαρά, διαθέσιμη στο Google Play.

-ICStudy: Mία τεχνολογική λύση που επιτρέπει σε μαθητές με σοβαρά προβλήματα όρασης να παρακολουθούν πιο εύκολα το μάθημα μέσα στη σχολική τάξη.

Επίσης πρόσφατα, Ολοκληρώθηκε το τρίτο δωρεάν ηλεκτρονικό παιχνίδι για τυφλά παιδιά, αλλά και ενήλικες, το Curve (ή Καμπύλη), στο πλαίσιο του έργου LEAP  (Listen-LEArn-Play). Το τελευταίο παιχνίδι αυτής της σειράς έχει  εκπαιδευτικό χαρακτήρα και συνδυάζει τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, ώστε να μεταφέρει τυπικές οπτικές εκπαιδευτικές διαδικασίες στον ακουστικό χώρο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Curve συνδυάζει τη μουσική, τις νότες του πενταγράμμου με τις μαθηματικές συναρτήσεις. Όπως και στην τρίλιζα, τα παιδιά κάνουν χρήση των βασικών πλήκτρων του H/Y, μιας και πρέπει να “ακούσουν” τη γραφική παράσταση μίας συνάρτησης εκφρασμένη με νότες και, στη συνέχεια, πρέπει να την επαναλάβουν, πριν τα προλάβει το  χρονόμετρο. Με τον τρόπο αυτό, αποκτούν αίσθηση της γραφικής παράστασης με τη βοήθεια του ήχου.  Το έργο LEAP αναπτύσσει μία σειρά δωρεάν ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα και είναι μία συνεργασία της SciFY και του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του  Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο κώδικας και τα παιχνίδια που αναπτύχθηκαν, διατίθενται ως ανοιχτό λογισμικό, ελεύθερα και δωρεάν, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και η εξέλιξή τους από οποιονδήποτε. Οι  ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και τα τρία παιχνίδια στην ιστοσελίδα του έργου: gamesfortheblind.org.

Ο κ. Αυγουλάς ξεκίνησε την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε ο οργανωμένος χώρος των ατόμων με προβλήματα όρασης να παρακολουθεί ενεργητικά και στενά τις θετικές αυτές εξελίξεις, να συμβάλλει συντονισμένα στην αξιολόγησή τους και στη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά σε όποιον χρειάζεται να τα απολαμβάνει και να παραμείνει συλλογικός εγγυητής της ανιδιοτελούς κοινωφελούς προσφοράς στο σύνολο των τυφλών της χώρας.

Η οθόνη με το ηλεκτρονικό παιχνίδι τυφλών   Ο Βαγγέλης Αυγουλάς δοκιμάζει πρώτος να παίξει το ηλεκτρονικό παιχνίδι τυφλών

 

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top