Main content

Αυγουλάς με φοιτητές χειροκροτάνε

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά με αναπηρίες του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων «Η Ελπίδα» στο Χαϊδάρι, επισκέφθηκε ο ειδικός συνεργάτης για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, κατόπιν πρόσκλησης του Δ.Σ. του Συλλόγου, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015.


Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Δυτικής Αττικής «Η Ελπίδα» ιδρύθηκε το 1994 με έδρα το Περιστέρι, συγκροτήθηκε σε φιλανθρωπικό Σωματείο το 1998 και σε Ειδικώς Αναγνωρισμένο το 2006. Ο Σύλλογος είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία ΠΟΣΓΚΑμεΑ. Οι πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες του Συλλόγου να συμπαρασταθεί στα Άτομα με Αναπηρία στην περιοχή-κυρίως- της υποβαθμισμένης Δυτικής Αττικής, και η συνεργασία του με στελέχη του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας και τη Νομαρχία Δυτικής Αθήνας, είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός πολυετούς οράματος των γονέων και κηδεμόνων του φορέα, που ήταν η αυτόνομη λειτουργία ενός Κέντρου Ημερήσιας Κοινωνικής Φροντίδας και Ειδικής Αγωγής.


Ο κ. Αυγουλάς έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τα μέλη, τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τους επόμενους στόχους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας, ενώ ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου και συζήτησε εκτενώς με το επιστημονικό προσωπικό για την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες των εξυπηρετούμενων.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Φορέας απευθύνονται σε οικογένειες και λοιπούς κηδεμόνες που έχουν την κηδεμονία ατόμων-ηλικίας 18 ετών και άνω- με αυτισμό, νοητική αναπηρία, Σύνδρομο Down, Μαθησιακές δυσκολίες, Διαταραχές συμπεριφοράς, ψυχιατρικές διαταραχές, Αναπτυξιακή καθυστέρηση, Προβλήματα επικοινωνίας, Εξελικτικές διαταραχές και Αισθητηριακές διαταραχές.


Η φιλοσοφία της λειτουργίας του Κέντρου αφορά στην διασφάλιση της συνέχειας της θεραπευτικής φροντίδας των Α.μεΑ. στην κοινότητα, στην δημιουργική απασχόληση, στην αντιμετώπιση των παθολογικών συμπεριφορών και των προβλημάτων της λειτουργικότητας τους και στην σταδιακή ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής τους εξέλιξης, καθώς και της προσαρμογής και ένταξης τους στην κοινωνία.

πινακας ανακοινωσεων με ζωγραφιές και φωτογραφίες σπουδαστών Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αυγουλάς ήταν συμπαραστάτης του Συλλόγου ήδη από τα τέλη του 2011, όταν ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου είχε βοηθήσει αποτελεσματικά στην υπερπήδηση σοβαρών εμποδίων, από κοινού με τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας κ. Κώστα Παπαντωνίου. Σήμερα πολύτιμη αρωγή στο έργο του Συλλόγου έχει παράσχει ο νυν Αντιπεριφερειάρχης κ. Σπύρος Τζόκας.


Σήμερα στο Κέντρο εξυπηρετούνται 40 άτομα, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ο φορέας λειτουργεί και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στα Άνω Λιόσια.


Θετική εντύπωση προκαλεί το ότι ο Σύλλογος «ματώνει» οικονομικά για να τα βγάλει πέρα αλλά δεν έχει δημιουργήσει χρέη, ενώ δε λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση αλλά στηρίζονται μόνο βασισμένοι σε χορηγίες.

Πάνω από 70 αιτήσεις είναι σε αναμονή με ΑμεΑ που θέλουν να ενταχθούν στα προγράμματα του συλλόγου.

 Στο Κέντρο σήμερα λειτουργούν:
Παιδαγωγικά τμήματα(Αποτελούνται από τα εξής 4 τμήματα):

  • Τμήμα ειδικής αγωγής, για εκπαίδευση ατόμων με Διάχυτες Διαταραχές Ανάπτυξης (Αυτισμός). Στο τμήμα αυτό δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της Επικοινωνίας, της Κοινωνικοποίησης, της Αντίληψης, των Γνωστικών Λειτουργιών και των Δεξιοτήτων μέσω της εφαρμογής του πρωτοποριακού συστήματος Δόμησης Διδασκαλίας αυτιστικών ατόμων TEACCH και MAKATON, με παράλληλη Εργοθεραπευτική παρέμβαση.
  • 3 Παιδαγωγικά Τμήματα, για άτομα με Σύνδρομο Down , Νοητική Στέρηση, και άλλες Σύνοδες Αναπηρίες. Σε αυτά τα τμήματα η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της Αυτονομίας, Αυτοεξυπηρέτησης,  Επικοινωνίας και της όσο το δυνατό μεγαλύτερης Κοινωνικοποίησης. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται επίσης στη βελτίωση υπαρχόντων ικανοτήτων, την εκμάθηση καινούργιων δεξιοτήτων, και στη μείωση, –αν όχι εξάλειψη- της προβληματικής συμπεριφοράς τους.

σπουδαστές χειροτεχνούν

 

Παράλληλα με τα παραπάνω παιδαγωγικά τμήματα, παρέχεται Δημιουργική Απασχόληση-Κατάρτιση η οποία αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού προγράμματος. Κεντρικός στόχος αυτής της δημιουργικής διαδικασίας είναι η εργοθεραπεία, δηλαδή η παρέμβαση-αντιμετώπιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών δια μέσου της εργασίας και της εκπαίδευσης κοινωνικών κανόνων, η οργάνωση της συμπεριφοράς, και η εκμάθηση-εξάσκηση των βασικών δεξιοτήτων λειτουργικότητας οι οποίες συμβάλλουν στην αυτονομία των εκπαιδευόμενων. Η άσκηση γίνεται πάντα με ρεαλιστικό τρόπο, και σε πραγματικές συνθήκες ζωής, με τα εργαστήρια να περιλαμβάνουν:

  • Εργαστήριο Γενικής Χειροτεχνίας/Κοπτικής-Ραπτικής, όπου υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με την Κατάρτιση και Παραγωγική διαδικασία Γενικής Χειροτεχνίας (Κατασκευές Ημερολογίων, Εκκλησιαστικών Εικόνων, Εορταστικών Καρτών κ.α.) καθώς και της Κοπτικής-Ραπτικής και Γαζωτικής τέχνης (σχεδιασμός, κόψιμο, ράψιμο, κουρτινών, ρούχων, υφασμάτων, κ.α.)
  • Εργαστήριο Ειδών Γενικής Διακόσμησης και άλλων Δώρων, όπου οι εκπαιδευόμενοι αναπτύσσουν δεξιότητες μέσω κατασκευής Κεριών/Πήλινων/Γύψινων και της διακόσμησης τους, κατασκευές Βιτρώ, Κορνίζες και διαφόρων άλλων ειδών δώρου.
  • Εργαστήριο Ανθοκομικής, όπου η εκπαίδευση πραγματοποιείται διαμέσων εργασιών Υπαίθρου και Θερμοκηπίου (Δενδροκομία, Ανθοκομία, Οπωροκηπευτική). Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος πρέπει να γίνει μια σημαντική αναφορά για τη συνεργασία του Κέντρου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έχει εξασφαλιστεί η εκπαίδευση των καταρτιζομένων σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, στα θερμοκήπια και στα καλλιεργήσιμα κτήματα του Πανεπιστημίου.

 

 

ζωγραφισμένα μπουκάλια από τους σπουδαστές

χριστουγεννιατικα χειροποίητα στεφάνια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επίσκεψη έκλεισε με τους ωφελούμενους να τραγουδούν τα κάλαντα στον κ. Αυγουλά και να του χαρίζουν χειροποίητα Χριστουγεννιάτικα δώρα, ενώ εκείνος δεσμεύτηκε να παραμείνει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας για την αναζήτηση λύσεων και βοήθειας προς πάσα κατεύθυνση.


«Η ΕΛΠΙΔΑ»
Αυγουλάς μαζι με τον Διευθυντή
 ΕΔΡΑ: Μεγ. Αλεξάνδρου 3, Περιστέρι
Τηλ. 210 5751185 κιν. 6981313930-31
ΑΦΜ: 090143486, Δ.Ο.Υ,Β’ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΑΡΙΘ. ΛΟΓ.: 164/296059-14 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 ΑΡΙΘ. ΛΟΓ.: 0895617-40/7 MARFIN EGNATIA BANK

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: (ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ Θ.Χ.Π.Δ.Α)
Στρ/γού Σίμωνος Θεολόγου 11, Αφαία, Χαϊδάρι
Τηλ. 210 5580429, Φαξ: 210 5580484


[οι φωτογραφίες δημοσιεύονται χωρίς επεξεργασία, κατόπιν εγκρίσεως του Δ.Σ. του φορέα]