Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Βαγγέλης Αυγουλάς στο TEDx Ionian University: Μες στην αλλαγή βλέπω Με Άλλα Μάτια

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στην σκηνή του Tedx Ionian University δίπλα του ποτζέκτορας με τη φωτογραφία του

Διαθέσιμη είναι πλέον η ομιλία του τυφλού δικηγόρου και πρόεδρου της ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια Βαγγέλη Αυγουλά, στο TEDx Ionian University που πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία τον περασμένο Μάιο. Αυτή η ομιλία αποτελεί την τρίτη συμμετοχή του σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, μετά την ομιλία του για τον έρωτα στο TEDx Athens 2016 «Origins» που δημιούργησε τότε θετικές εντυπώσεις, αλλά και την εμφάνισή του ως εκπρόσωπος της Career Sign σε pre-event του TEDxLamia 2019.

Η λέξη-κλειδί αυτού του TEDx event ήταν «Change Management» (διαχείριση αλλαγής). Με τη συμμετοχή του εκεί, ο Βαγγέλης Αυγουλάς έδωσε το δικό του στίγμα ενσωματώνοντας το αναπηρικό βίωμα στη θεματική. Μίλησε τόσο για το πώς η ίδια η αναπηρία μπορεί να έρθει δυνητικά ως μεγάλη αλλαγή ζωής στον κάθε άνθρωπο, όσο και για το πώς αποτελεί απόδειξη της ανάγκης για μια συστημική αλλαγή που να περιλαμβάνει όλους/ες/α.

Αυτή τη συστημική αλλαγή καλείται να επωμιστεί το σύνολο της κοινωνίας, αφού και η ευθύνη για τα εμπόδια που υφίστανται τα ανάπηρα άτομα είναι κοινωνικά επιμερισμένη. Φυσικά, δεν πρόκειται για απλό έργο. «Αλλαγή σημαίνει επιλογή. Η επιλογή είναι η μόνη διαδικασία που θέλει καθημερινά ενέργεια, ψυχή, δράση και διάδραση», αναφέρει ο κ. Αυγουλάς, ενώ εξηγεί τη σημασία που έχει η επεξεργασία των στερεοτύπων που αναπόφευκτα κληρονομούμε όλοι ως μέλη της κοινωνίας και που μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε την κριτική μας ικανότητα.

Προσθέτει, ακόμα: «Στα ανάπηρα άτομα υπάρχει η αντιμετώπιση ότι είμαστε αντικείμενα οίκτου κι όχι υποκείμενα δικαιωμάτων. Δεν έχουμε μάθει το διαφορετικό να είναι στο ίδιο τραπέζι με μας, να συμπεριλαμβάνεται στη λήψη των αποφάσεων. […] Δεν χρειάζεται ένα επίπλαστο άλλοθι κοινωνικής ευαισθησίας να μας κάνει να λέμε ότι όλα τα ανάπηρα άτομα είναι μια χαρά άνθρωποι και ό,τι μας πούνε είναι σωστό. Κρίνουμε τον πρεσβευτή οποιασδήποτε ιδέας με βάση τα δικά μας κριτήρια και αποφασίζουμε αν μας κάνει ή όχι.»

Όπως πάντα στις ομιλίες του, ο Βαγγέλης Αυγουλάς απηύθυνε το διαχρονικό του κάλεσμα προς τους φοιτητές του Ιουνίου Πανεπιστημίου: να βλέπουν τα πάντα “Με Άλλα Μάτια”, διαμορφώνοντας προσωπικό κριτήριο για τον έλεγχο της κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και να δίνουν το παρών συμμετέχοντας ενεργά σε όλα όσα τους αφορούν. Προκάλεσε, ακόμα, το κοινό να βάλει ένα προσωπικό στοίχημα, με την ομιλία αυτή ως σημείο αναφοράς, ώστε στην επόμενη αντίστοιχη ευκαιρία που θα λειτουργήσει ως αφορμή ανασκόπησης και ενδοσκόπησης, να έχει πετύχει το δικό του μικρό λιθαράκι στην υπηρεσία της αλλαγής.

Τέλος, στην υποθετική ερώτηση του κοινού για το αν εκείνο θα αλλάξει τον κόσμο, απαντά αφοπλιστικά:

«Ο ωκεανός αυτού του κόσμου αποτελείται από αμέτρητες σταγόνες. Εμάς, η κάθε σκέψη, κίνηση κι απόφασή μας είναι μια σταγόνα. Οι σταγόνες σας από εδώ και πέρα θα μολύνουν ή θα ομορφύνουν τον ωκεανό στον οποίο ζούμε;»

Παρακολουθήστε όλη την ομιλία εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=r9FXvzBGSbQ

Διαβάστε περισσότερα για το φετινό TEDx Ionian University:

https://tedxionianuniversity.com/

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς δείχνει τεχνικές συνοδείας με τη Γεωργία Στρατή από τη συντονιστική ομάδα Εθελοντές κάνουν βιωματική βόλτα με μάσκες στο πλαίσιο του workshop

 

Ομαδική φωτογραφία συντονιστικής ομάδας, εθελοντών, ομιλητών, τεχνικών, παρουσιάστριας

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top