Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD

Η Μαρία Καραπαναγιώτη, ο Παναγιώτης Νάνος, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Γιάννης Καμίνης, η Λευκοθέα Καρασίδου, η Ελένη Βάκα, η Ελιζάνα Πολλάτου, η Ann Ghviniashvili και η μεταφράστριά της

 

Το 5o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD (5th International Dance Festival Disability), που διοργάνωσε η Καλλιτεχνική Ομάδα «Δρυάδες Εν Πλω», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Μουζάκι, στην Καρδίτσα και στη Λίμνη Πλαστήρα στις 03 – 05 Ιουνίου 2022. Το Φεστιβάλ υλοποιήθηκε, για πέμπτη συνεχή χρονιά σε διεθνές και για ένατη σε εθνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη της Ε.Σ.Α.μεΑ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και του Επιμελητηρίου Καρδίτσας (δείτε τους χορηγούς παρακάτω).

Παρουσιαστής της διεθνούς εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια, Βαγγέλης Αυγουλάς, μαζί με τη φιλόλογο Κατερίνα Σταθοπούλου και την Ευαγγελία Καραγιάννη, μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με την Κατερίνα Σταθοπούλου Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με την Ευαγγελία Καραγιάννη

 

Η Επιστημονική-Καλλιτεχνική επιτροπή απαρτιζόταν από τους:

  • Ann Ghviniashvili – Καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου και ταινιών Shota Rustaveli

  • Γιάννης Καμίνης – Επικοινωνιολόγος-Ψυχαναλυτής-Ζωγράφος

  • Λευκοθέα Καρατσίδου – Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήμα Εκπαιδ/κής & Κοινωνικής Πολιτικής

  • Ελιζάνα Πολλάτου – Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο εκμάθηση δεξιοτήτων στη ρυθμική και στη Γυμναστική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

  • Ελένη Βάκα- Καθηγήτρια Χορού-χορογράφος

Η Ασημίνα Σκόνδρα, ο Φάνης Στάθης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και άλλοι επίσημοι που παρευρέθηκαν Στο τέλος της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ όλοι μαζί  χορευτές, παρουσιαστές, οργανωτική και επιστημονική επιτροπή

 

Η τελετή λήξης της διοργάνωσης και η απονομή των βραβείων στις ομάδες που συμμετείχαν πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/6 το πρωί, στον κατάφυτο χώρο του Βοτανικού Κήπου της Λίμνης Πλαστήρα. Στην τελετή παρευρέθησαν, απεύθυναν χαιρετισμό ή/και συμμετείχαν βραβεύοντας:

  • Η Βουλευτής Καρδίτσας κα Ασημίνα Σκόνδρα
  • Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Κιλελέρ κος Αθανάσιος Νασιακόπουλος
  • Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κος Παναγιώτης Νάνος
  • Ο Δήμαρχος Σοφάδων κος Θάνος Σκάρλος
  • Η Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κα Αναστασία Τσαμπασλή
  • Οι Αντιδήμαρχοι Λίμνης Πλαστήρα κκ Στέφανος Τσιαμαντάς και Αλέξανδρος Μηλίτσης
  • Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Λίμνης Πλαστήρα κος Θωμάς Στεργιόπουλος
  • Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κα Κατερίνα Σταθοπούλου
  • Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πεζούλας κος Λάμπρος Λιάπης
  • Η Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου
  • Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κος Αριστοτέλης Σπάνιας
  • Η κα Μαρία Καραμπινά, από την ΠΕ Καρδίτσας

Μεταξύ αυτών, πλήθος κόσμου χειροκρότησαν και συνεχάρησαν του χορευτές και τους συνοδούς τους για την αξιέπαινη προσπάθειά τους. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ απηύθυναν επίσης χαιρετισμό (με φυσική παρουσία ή αντιπροσώπευση):

  • Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Κωνσταντίνος Τσιάρας
  • Ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κος Νικόλαος Γιατρομανωλάκης
  • Ο Βουλευτής Καρδίτσας κος Γεώργιος Κωτσός
  • Ο Δήμαρχος Μουζακίου, κος Φάνης Στάθης
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Βουλευτή Καρδίτσας κο Γεώργιο Κωτσό Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον δήμαρχο Μουζακίου κο Φάνη Στάθη

 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ φέτος πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις των ομάδων που συμμετείχαν στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας και στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου και βιωματικά εργαστήρια. Στο σύνολο συμμετείχαν 21 ομάδες από όλη την Ελλάδα, με παρουσία συμμετοχών επίσης από Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Αναφορικά με τα workshop, αυτά πραγματοποιήθηκαν από την Ann Ghviniashvili και τον Αποστόλη Λάσχο, με θεματικές τις μεθόδους συμπεριληπτικού χορού και τη χρήση της μουσικής στη μουσικοθεραπεία αντίστοιχα.

Ο Παναγιώτης Νάνος, η Ασημίνα Σκόνδρα, ο Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Θάνος Σκάρλος, ο Βαγγέλης Αυγουλάς και η Μαρία Καραπαναγιώτη. Στο βοτανικό κήπο οργανωτική και επιστημονική επιτροπή με τον Βαγγέλη Αυγουλά και τον Παναγιώτη Νάνο.

 

Η διοργάνωση του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ είναι μοναδική στην Ελλάδα και αποτελεί το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθόσον οι δραστηριότητές του διακρίνονται για την επιστημονική θεμελίωση και την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα. Για τον λόγο αυτό χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης η άψογη συνεργασία με τους Δήμους Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα και τους Δημάρχους αυτών, που έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή το Φεστιβάλ και είναι πάντα πρόθυμοι να υποδεχθούν τις Ομάδες κάθε χρόνο.

Η αξία της διοργάνωσης έγκειται, επίσης, στο γεγονός ότι παρέχει στα άτομα με αναπηρία ένα διεθνές ανοιχτό φόρουμ για να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Προσφέροντάς τους έναν μεγάλο και ασφαλή χώρο για να εκφράσουν τον ευαίσθητο ψυχικό τους κόσμο, τα ανάπηρα άτομα μπορούν να αναδείξουν τις δεξιότητες, τις ικανότητες και δυνατότητες που αναπτύσσουν με κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη. Το φεστιβάλ προσφέρει ακόμη την ευκαιρία —όχι μόνο στα άτομα αυτά, αλλά σε όλους τους συμμετέχοντες/ουσες— να γνωρίσουν τη δημόσια αναγνώριση, την αποδοχή και καταξίωση για το σημαντικό έργο υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας που επιτελούν. Ταυτόχρονα, η έκφραση ικανοποίησης ή θαυμασμού από τους θεατές προς τα άτομα με αναπηρία εκλαμβάνεται από αυτά ως αποδοχή των πολλών και ως ατομική ή ομαδική καταξίωση, γεγονός που συντελεί άμεσα στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του αυτοσυναισθήματος και λειτουργεί ως αντίδοτο στην κοινωνική απομόνωση και περιθωριοποίηση.

Για 3 ημέρες λοιπόν, η ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας φιλοξένησε περισσότερα από 500 άτομα, επιστήμονες, καλλιτέχνες και μέλη ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που υπογράμμισαν το μήνυμα του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ:

όταν ενεργούμε συλλογικά και αντιμετωπίζουμε όλα τα άτομα ως ισότιμα και ισοδύναμα μέλη της κοινωνίας με τα ίδια δικαιώματα, εκλείπει κάθε λόγος αξιολογικής ή ιεραρχικής κατάταξης και όλοι θεωρούνται ίσοι μεταξύ ίσων, χωρίς διακρίσεις και ετικέτες.

Στο τέλος της 2ης μέρας του Φεστιβάλ χορός συμμετεχόντων, συνοδών, παρουσιαστών και επιτροπής Στο βοτανικό κήπο στο workshop του Απόστολου Λιάσχου

 

Η διοργανωτική επιτροπή, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Μαρία Καραπαναγιώτη και οι Δρυάδες εν Πλω θα ήθελαν να ευχαριστήσουν για την πολύτιμη συνεργασία τους χορηγούς, υποστηρικτές, και τους χορηγούς επικοινωνίας, εθελοντές και όσους δούλεψαν με χαμόγελο και αγάπη για την υλοποίηση άλλης μιας επιτυχημένης διοργάνωσης.

Δείτε τα βραβεία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας I.D.F.D. εδώ. 

Χορηγοί Φεστιβάλ:

  • Βιομηχανία τροφίμων Damavand A.E.
  • Γενικές και ειδικές μεταφορές Alex Giannakos Trans SA
  • Ψυχιατρική κλινική Κασταλία
  • Σχολή Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τη Μαρία Καραπαναγιώτη Ο Βαγγέλης με τον Αντιδήμαρχο Καρδίτσας Αριστοτέλη Σπάνια

 

Δείτε όλους τους χορηγούς εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και την Καλλιτεχνική Ομάδα Δρυάδες Εν Πλω, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους ή τη σελίδα Χορός – Αναπηρία στο Facebook.

 

Η ομάδα χορού Άνθεμα από τη Δράμα Η Ομάδα ΚΔΑΠ μεΑγάπη Τρικάλων
η Ομάδα Χορού της Μαρίας Καραπανγιώτη από την Αθήνα Η Ομάδα Χορού η Ζωή από τη Θεσσαλονίκη
 Η Ομάδα χορού ΚΔΑΠ μεΑγάπη Λάρισας  Η Ομάδα Μαργαρίτα από την Αθήνα
 Η Ομάδα Χορού Ρόδα από την εταιρεία σπαστικών Πόρτα Ανοιχτή  Η Ομάδα D.D. for Din Dream από την Αθήνα

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top