Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ηλικία: 38 ετών. Μόρια: 19.150 . Σχολή: Ιατρική. Ποτέ δεν είναι αργά.

Η Αλεξάνδρα Τζάτσου

Μια 38χρονη βοηθός μικροβιολόγου από την Κοζάνη, παιδί μονογονεικής οικογένειας  που το 1998 είχε αποτύχει στις Πανελλήνιες, κατάφερε χωρίς φροντιστηριακή βοήθεια και με μόνα όπλα την ατομική προσπάθεια και τη βοήθεια των καθηγητών της, που από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν τις δυνατότητές της και την παρότρυναν να επενδύσει στο εφηβικό της όνειρο, να αριστεύσει στις Πανελλήνιες, είκοσι χρόνια αργότερα. Υπόθεση μυθιστορήματος; Θα ρωτήσω τη Λένα Μαντά εάν το σκέπτεται ήδη. Αλλά η περίπτωση της Αλεξάνδρας Τζάτσου είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή των τελευταίων ετών. Και αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν είναι αργά για να εκπληρώσεις το στόχο σου, το όνειρό σου και αριστεύοντας στις εξετάσεις, να πραγματοποιήσεις  το θεωρούμενο ως απραγματοποίητο: Να ξεπεράσεις τα εμπόδια, να ξεπεράσεις τις κόκκινες γραμμές, να ξεχάσεις τις προκαταλήψεις και να γίνεις δαχτυλοδειχτούμενη. 

Δεν αποκλείεται να υπάρχουν στις φετινές – όπως σίγουρα υπήρχαν και στις περυσινές και τις παλαιότερες- Πανελλήνιες και άλλα αξιοσημείωτα παραδείγματα ανθρώπων που η ηλικία τους, η οικογενειακή τους  κατάσταση, τα κοινωνικά και προσωπικά ,προβλήματα, η ανάγκη επιβίωσης , ακόμα και η ενδεχόμενη αναπηρία τους δεν κατάφεραν να τους κρατήσουν μακριά από το όνειρό τους.  Αλλά η περίπτωση της 38χρονης Αλεξάνδρας που για να ζήσει δούλευε σε Διαγνωστικό Κέντρο ενώ παράλληλα σπούδαζε στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης και σίγουρα θυσίασε πολλά για να πετύχει αυτό που ήθελε, έστω είκοσι χρόνια αργότερα, είναι η πιο εντυπωσιακή. Και σίγουρα αξίζει τον κόπο να μνημονεύεται ως παράδειγμα προς μίμηση.

Η περίπτωσή της αναφέρεται σε ειδησεογραφική ενημέρωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που μνημονεύεται και σε αρκετά άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και αναφέρει την προσωπική της εξομολόγηση: ««Έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο στη ζωή μου, αποφάσισα να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. Πριν από δύο χρόνια γράφτηκα στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης κι έγινα κανονική μαθήτρια συμμετέχοντας στα πρωινά τμήματα του σχολείου. Ευτυχώς, οι εργοδότες μου με στήριξαν σε αυτή μου την προσπάθεια. Επέλεξα την απογευματινή βάρδια κι έτσι μετά το σχολείο πήγαινα κατευθείαν για δουλειά μέχρι τις εννέα το βράδυ», λέει, ευχαριστώντας μέσα από την καρδιά της όσους τη στήριξαν και τη βοήθησαν σ αυτή τη σκληρή προσπάθεια.

«Το ωράριο ήταν εξαντλητικό, έφευγα στις επτάμιση το πρωί και επέστρεφα στο σπίτι στις ενιάμιση το βράδυ. Κανονική μαθήτρια το πρωί και συνεπής εργαζόμενη από το μεσημέρι και μετά σ’ ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον εργασίας» λέει η Αλεξάνδρα.».

Για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια μέσω πανελλήνιων εξετάσεων προβλέπεται ειδικό ποσοστό 5%. Τα 19.150 που συγκέντρωσε η 38χρονη Αλεξάνδρα Τζάτσου είναι μια πολύ ικανοποιητική βαθμολογία που θα της δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει επάξια μια θέση στην Ιατρική ή σε ομοειδείς σχολές που ανήκουν στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Έχει επιλέξει σχολές στη Θεσσαλονίκη και προετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της. Δεν την φοβίζει ότι θα εγκαταλείψει μια σίγουρη και σταθερή δουλειά, δηλώνει αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρει και ξεκαθάρισε ότι παράλληλα με τις σπουδές της θα συνεχίσει να εργάζεται για μπορεί να εκπληρώσει το όνειρό της.

Καλή σου επιτυχία Αλεξάνδρα. Ήδη έχεις κατακτήσει το δικαίωμα να ονειρεύεσαι πατώντας γερά στη γη.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top