Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Ύποπτα «τρολαρίσματα» και απίστευτα fake news

fake news 2127597 960 720

Δεν είναι ένα θέμα που το γνωρίζω πολύ καλά αλλά όσο περνάει ο καιρός, διαβάζω, ακούω, μαθαίνω και αντιλαμβάνομαι ότι συνεχώς μου γίνεται πιο οικείο και  το γνωρίζω καλύτερα. Όλο και καλύτερα. Οι καταγγελίες για την τρομακτική αύξηση των λεγόμενων fake news ( ψεύτικες – ανύπαρκτες ειδήσεις) με έχουν στην κυριολεξία ανησυχήσει ενώ  οι φήμες – μέσα από δηλώσεις ανθρώπων που υποτίθεται ότι ξέρουν καλά- για εκατοντάδες εκατομμύρια  «τρολαρίσματα» που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο  ( ψεύτικες, υποβολιμιαίες, συκοφαντικές κυρίως «ειδήσεις» που κάποιοι «μεν» διασπείρουν εναντίον κάποιων «δε» για να τους πλήξουν την ηθική κυρίως υπόσταση και να τους δυσφημίσουν)  με έχουν τρομάξει.

Που ζω; Που ζούμε; Ποιοι μας «χειρίζονται»; Υπάρχει κάπου, κάποια αλήθεια και ποια είναι αυτή; Ποιον να εμπιστευτώ τέλος πάντων; Ποιον να πιστέψω; Το ίδιο κι εσείς.

Προσέξτε κάτι σημερινό: Η υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έδωσε  απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την τροπολογία που ρυθμίζει πρόστιμα φορολογικού χαρακτήρα και  απάντησε και στην φημολογία ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση θέλει να διαγράψει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην εταιρεία  ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη λέγοντας πως δεν έχει καμία σχέση η τροπολογία γιατί  ρυθμίζει μόνο φορολογικές παραβάσεις και όχι τελωνειακές παραβάσεις. Και τι  είπε, ανοιχτά και με τόλμη, προφανώς εν γνώσει των ενδεχόμενων συνεπειών;  «Είναι άσχετη η τροπολογία με το πρόστιμο που επιδικάστηκε πρόσφατα σε εταιρεία καπνικών και κάθε συσχετισμός υποκρύπτει σκοπιμότητα. Το  συγκεκριμένο πρόστιμο αφορά σε τελωνειακές παραβάσεις. Είναι στα  όρια του αστείου  οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης που έφτασαν να  μπερδέψουν  τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών με τον τελωνειακό κώδικα στην προσπάθειά τους να στήσουν  μια ανύπαρκτη ιστορία αφήνοντας αιχμές για προνομιακή μεταχείριση επιχειρήσεων και προστίμων».

Και το χειρότερο;  Η κυρία Παπανάτσιου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για σκόπιμη προπαγάνδα και επιχείρηση fake news: «Διάβασαν τη ρύθμιση και δεν κατάλαβαν  ή κατάλαβαν και ψεύδονται; Άλλο οι έλεγχοι του  Τελωνιακού Κώδικα άλλο ο έλεγχος του φορολογικού  κώδικα. Δεν έχετε όρια στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας εκτός εάν η Νέα Δημοκρατία  και το  ΠΑΣΟΚ κρίνουν έξι ίδιων  τα αλλότρια και γι’ αυτό βρίσκουν παντού πονηρές σκοπιμότητες. Στόχος σας είναι  η δημιουργία κλίματος θολούρας. Δεν θα δεχτούμε να μας κουνούν  το δάχτυλο με ψευδή επιχειρήματα εκείνοι  που κατασπατάλησαν τα χρήματα του ελληνικού λαού και του ελληνικού Δημοσίου και έπειτα μετέφεραν τα χρήματά τους σε παραδείσιους νήσους. Ενοχλείτε η αντιπολίτευση επειδή κλείσαμε την Τρίτη αξιολόγηση και καταφεύγουν  το μόνο όπλο που της έχει μείνει την διαστρέβλωση και τα fake news.»

Αλλά ήρθε και το τελευταίο και με …αποτελείωσε: Σε μια ειδησεογραφική εκπομπή «μεγάλου» καναλιού, έμαθα ότι ελληνικά πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν – και πληρώνουν με ποσοστά-  άγνωστους, άνεργους νεαρούς για να «ανεβάζουν» μέσα από ψεύτικους «λογαριασμούς»  στο διαδίκτυο ψευδείς, συκοφαντικές ειδήσεις εναντίον αντιπάλων κομμάτων ή προσώπων. Κάπου εμφανίστηκε και ένας απ΄ αυτούς και είπε ότι αμοιβόταν με 0,60 ευρώ για κάθε τρολάρισμα που ανέβαζε. Δηλαδή μιλάμε για  δίκτυα ολόκληρα και τεράστιους «τζίρους» για διαδικτυακή συκοφαντία / διασπορά ψευδών ειδήσεων που δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και έχει τη ρίζα του σε χώρες της Ευρώπης και – κυρίως- στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν θέλω και δεν μπορώ να το πιστέψω.  Είναι γνωστό το «λέγε… λέγε ψέματα… συκοφάντησε… όλο και  κάτι θα μείνει» που αποδίδεται  στον  Πάουλ Γιόζεφ Γκαίμπελς τον υπουργό προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας ο οποίος φαίνεται ότι την είχε πει αυτή τη φράση αφού άλλωστε αυτή ήταν και η δουλειά του εκείνα τα ανώμαλα χρόνια. Ο «Γκαιμπελισμός» είναι ένας χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε άνθρωπο που προπαγανδίζει μία γνώμη / άποψη / ιδέα με ύπουλα μέσα, χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία και την τακτική της επανάληψης συνεχώς των ίδιων πραγμάτων, για να πείσει όλο και περισσότερους. Έστω κι αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για ψέμα, όλο και «κάτι» θα έχει μείνει. Και είναι ο πιο βρώμικος πόλεμος.

Πρέπει να δεχτώ ότι το τρολάρισμα στο διαδίκτυο και τα fake news  είναι η αναβίωση του Γκαιμπελισμού στη σύγχρονη εποχή μας; Δεν το αποκλείω. Αλλά αρνούμαι να το δεχτώ. Αρνούμαι ότι σήμερα, είναι δυνατόν ένας υπεύθυνος φορέας, ένας πολιτικός, ένα κόμμα, ένας ισχυρός άνθρωπος να βάλει κάποιους να διαδώσουν κάτι ψευδές για έναν αντίπαλό του. Με αναστατώνει. Με τρομάζει. Αλλά δεν το δέχομαι.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top