Main content

Ομιλία του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ιλίου Βαγγέλη Αυγουλά στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου της 3ης/11/2011 για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου 2011-2014

"Κυρίες/Κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ συγχαίροντας την Ομάδα Έργου, έναν-έναν του υπαλλήλους του Δήμου μας που υπό την Αντιδήμαρχο κα Βομπιράκη έκαναν τόσο ποιοτική δουλειά εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ για το Δήμο μας. Κύριε Δήμαρχε συγχαίρω και εσάς για την πρωτοβουλία να μοιραστεί το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσεων του Δήμου σε usb ηλεκτρονικά, γιατί σίγουρα γλιτώσαμε πολλά δέντρα έτσι και χιλιάδες σελίδες χαρτί, ενώ είμαστε απ' τους λίγους δήμους που διαθέτουμε σε ηλεκτρονική μορφή το στρατηγικό μας πλάνο δράσης για την τρέχουσα 4ετία, προσβάσιμο έτσι όχι μόνο σ΄έναν τυφλό Αντιδήμαρχο, αλλά σε όλους τους Δημότες μας με αναπηρίες. 

Το παρόν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε σχέση με το προηγούμενο, μπορεί να μην έχει παραπάνω σελίδες αλλά έχει επιπλέον ουσία, αφού το 47% των έργων και των δαπανών στον 1ο άξονα, αφιερώνονται στην κοινωνική πολιτική, στη βελτίωση δηλαδή της ποιότητας ζωής των δημοτών και κατοίκων Ιλίου. (Και σωστά κατά τη γνώμη μου ρίχνουμε ως Δημοτική Αρχή το βάρος μας στη συνέχιση των Δημοτικών Ιατρείων, του Κέντρου ΑμεΑ, του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων "Φαέθων" και του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων σε συνεργασία με Το Χαμόγελο του Παιδιού, στη εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με το Κε.ΘΕ.Α και τον Ο.Κα.Να. για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, την ενίσχυση εθελοντικών αιμοδοσιών και των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, στη στήριξη με ίδιους πόρους του προγράμματος "Βοήθεια Στο Σπίτι" βοηθώντας τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους και τα μοναχικά άτομα, που χρίζουν ιδιαίτερης μέριμνας, ενώ έχουμε ήδη δρομολογήσει την Ίδρυση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην περιοχή μας, τη λειτουργία Γηροκομέιου και εξετάζουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Ημέρας, και Κέντρου Στήριξης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων στο Δήμο μας. Γιατί έτσι όπως πάει η κατάσταση και με άλλοθι την τεχνική και τεχνοκρατική οικονομική και πολιτική κρίση που βιώνουμε, θα φτάσουμε να υπάγουμε στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όλα τα μέλη της κοινωνίας.)

Γι' αυτό το 47% των κοινωνικών έργων την τρέχουσα 4ετία, τη συλλογική ηθική, στρατηγική, πολιτική και κοινωνική ευθύνη υλοποίησης έχει η Δημοτική Αρχή του Ιλίου υπό τον κ. Δήμαρχο. Και το κύριο βάρος της εκτελεστικής ευθύνης για τα έργα αυτά πέφτει στην Κοινωνική Υπηρεσία στην οποία προϊσταμαι πολιτικά και στις λοιπές υπηρεσίες του Δήμου.

Κάνω, λοιπόν, προσωπική έκκληση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τη διττή αυτή θέση ευθύνης που βρίσκομαι, να πλάσουμε και να δουλέψουμε μαζί στη θητεία μας γι' αυτό το 47% που περιέγραψα, να μην παραμορφώσουμε τον κοινωνικό αυτό σχεδιασμό με διάφορες περίεργου τύπου πολιτικές προσεγγίσεις, γιατί σήμερα, επιτρέψτε μου να πω πως δεν μας παίρνει να μιλάμε στην κοινωνία θεωρητικά και διαχωρισμένοι σε στρατόπεδα. 

Κατηγορούμαστε ότι σχεδιάζουμε στο Δήμο κοινωνικές δομές όπως το Κέντρο Ανοιχτής Φροντίδας για ψυχικά ασθενείς. Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ ή Ξενώνα για γυναίκες και παιδιά θύματα κακοποίησης κλπ. Και έτσι υποκαθιστούμε το κράτος και συναινούμε στη διάλυση των προνοιακών δομών στην Ελλάδα. 

Δηλαδή θέλετε απλά να παρακολουθούμε αυτή τη διάλυση των δομών και υπηρεσιών, να φωνάζουμε στο κράτος "τι κάνετε εκεί" κι εμείς, ενώ μπορούμε, να μην κάνουμε τίποτα; Εγώ δεν θεωρώ τις προτάσσεις μου δεκανίκια του απάνθρωπου κράτους, ενώ βρίσκομαι σ' έναν Δήμο που έχει 8,5 εκατομμύρια στην άκρη και μπορεί να κάνει έργο. Και επειδή έχω γεννηθεί και μεγαλώνω στο χώρο της αναπηρίας και ξέρω ότι το τελικό κόστος των ελλείψεων ή των διαλυμένων δημόσιων υπηρεσιών μέριμνας το πληρώνει ο ίδιος ο άνθρωπος με αναπηρία και η οικογένεια του, γενικά όλοι οι άνθρωποι γύρω από κάποιον που νιώθουν ηθικά, σωματικά, πνευματικά και ψυχικά δέσμιοι να τον φροντίζουν, εύχομαι σαν Δήμος να αναπτύξουμε ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών τέτοιο που γιατί όχι να καλύψουμε και τη Φλώρινα που μου είπατε κοροϊδευτικά πριν. Γιατί έχω μάθει να υπογράφω κινήσεις και δράσεις ανθρωπιάς ως απάντηση στα διάφορα πολιτικά τσιτάτα..."