Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Aπαντάμε στις πράξεις καταστροφής και αφανισμού με λόγια;

ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο γραφείο του γράφει σε λάπτοπ

 

Πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Κύπρο, λίγο πριν από την τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Ιουνίου. Η ατζέντα του; Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητούσε με τον κ. Αναστασιάδη για το πλαίσιο συντονισμού και συνεννόησης Αθήνας – Λευκωσίας και στο επίκεντρο της συνάντησης θα ήταν το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα.

Τι είπε για τα γεγονότα στην Ουκρανία;

«Η Ευρώπη συνταράσσεται σήμερα από την επιστροφή του πολέμου στην ήπειρό μας. Η εισβολή της Ρωσίας είναι απειλή για όλους τους λαούς και μια «ανοιχτή επίθεση με καταπάτηση των υφιστάμενων συνόρων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για επικίνδυνη εξέλιξη και προσομοίωσε τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία με την περιοχή μας και ειδικότερα με την Κύπρο και την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού, λέγοντας ότι η ρωσική εισβολή «απειλεί να καθιερώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς» προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά οράματα».

Έχει καταδικάσει την εισβολή πολλές φορές ο πρωθυπουργός. Μόνο αδιάφορος δεν έμεινε. Αλλά πολιτικά. Και μέχρις εκεί. Κάποια λόγια για τα προβλήματα του πληθυσμού – και ιδίως των χιλιάδων αναπήρων- δεν ακούσαμε τίποτα. Μπορεί κάτι να είπε. Αλλά δεν το θυμόμαστε, μέσα στα τόσα άλλα.

Εμείς στο meallamatia.gr ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουμε για την αγωνία, τις ταλαιπωρίες και απειλές, τον αγώνα για την επιβίωση του απλού πολίτη-ιδίως των αναπήρων. Το απέφυγε; Δεν το ξέρω. Διότι αποκλείεται να μην τα ξέρει όλα όσα συμβαίνουν.

Ενημερώνουμε το επιτελείο του:

Την 1η Μαρτίου 2022, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία της Ουκρανίας είχε στείλει επιστολή στις διεθνείς οργανώσεις ατόμων με αναπηρία – και στην ΕΣΑΜΕΑ- λέγοντας :

«Σήμερα βλέπουμε παιδιά και γυναίκες να πεθαίνουν στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός σκοτώνει τους γιους, τις κόρες και τους συζύγους μας, καταστρέφουν τις πόλεις μας. Η Ρωσική Ομοσπονδία διεξάγει εχθροπραξίες στο έδαφος της χώρας μας, κατά παράβαση όλων των αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και χρησιμοποιώντας μεθόδους πολέμου που επίσης απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Κάθε μέρα τα ρωσικά στρατεύματα πυροβολούν σκόπιμα κατά κατοικημένων συνοικιών στις πόλεις μας, γυναίκες και παιδιά περνούν μέρες σε καταφύγια για την αποφυγή των αεροπορικών επιδρομών. Οι κατειλημμένες πόλεις και κωμοπόλεις λόγω της έλλειψης νερού, τροφίμων και φαρμάκων. Οι εισβολείς εμποδίζουν τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά τους και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες: τοποθετούν στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό δίπλα σε πολιτικά κτίρια και κατοικίες.

Εδώ και πολλά χρόνια, άτομα με αναπηρίες από διαφορετικές χώρες έχουν σταθεί μαζί για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Οι οργανώσεις ατόμων με αναπηρία έχουν τεράστια εμπειρία στην προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων. Σήμερα στην Ουκρανία, τα άτομα με αναπηρία και οι οργανώσεις ατόμων με αναπηρία βοηθούν τη χώρα μας και στέκονται πλάι-πλάι με τους υπερασπιστές μας. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν όσο καλύτερα μπορούν: μαγειρεύοντας γεύματα, δουλεύοντας ως αποστολείς, παραδίδοντας φάρμακα, βοηθώντας σε νοσοκομεία, προσφέροντας καταφύγιο σε εκτοπισμένους εντός της χώρας, συμμετέχοντας σε εδαφικές δυνάμεις πολιτικής άμυνας ή φτιάχνοντας βόμβες μολότοφ. Χθες λάβαμε πληροφορίες ότι ένας γιος, πατέρας και σύζυγος σκοτώθηκαν κοντά στο Κίεβο όπου υπερασπιζόταν την οικογένειά του, το σπίτι του. Ήταν χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου αλλά εντάχθηκε και στις αμυντικές δυνάμεις. Οι παγκοσμίου φήμης παραολυμπιονίκες μας πήραν τα όπλα. Είμαστε ενωμένοι.

Σας καλούμε, εκπροσώπους οργανώσεων ατόμων με αναπηρία σε όλες τις χώρες, να μας στηρίξετε στον αγώνα μας για την ειρήνη. ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ!

Σας ζητάμε να είστε η φωνή μας στις χώρες σας.

Εκπροσωπείτε διαφορετικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για πρώην στρατιώτες, και βετεράνους πολέμου. Θα ξέρετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τη φρίκη που επιφέρει ο πόλεμος.

Ο Πούτιν και το υπουργικό του συμβούλιο πρέπει να καταδικαστούν για την εξάλειψη του άμαχου πληθυσμού, των πόλεων, των κωμοπόλεων και των χωριών μας και για τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν υπό τις διαταγές τους. Σήμερα διακυβεύεται η μοίρα όλων των χωρών.

Υποστηρίξτε μας, διαδώστε την αλήθεια στις χώρες σας, παροτρύνετε τις κυβερνήσεις σας να δράσουν, γιατί, δυστυχώς, ορισμένες χώρες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Βοηθήστε στην υπεράσπιση της ειρήνης στη χώρα μας».

Δυο μέρες μετά, στις 3 Μαρτίου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ( ΕΣΑΜΕΑ) ξεκινώντας ένα δύσκολο και σκληρό αγώνα για την κινητοποίηση της Ευρώπης και όλου του Ελεύθερου Κόσμου, έστειλε στο πρωθυπουργό – με κοινοποίηση στο Υπουργικό Συμβούλιο- μια λιγόλογη επιστολή- έκκληση για την ανάληψη επείγουσας δράσης βοήθειας των Ουκρανών, των ομογενών και όλων των αμάχων με αναπηρία λέγοντας μεταξύ άλλων:

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, σας καλούμε να αναλάβετε επειγόντως δράση για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της.

Η ΕΣΑμεΑ επειγόντως ζητά:

1. Συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς δράσεις για την ειρήνη.

2. Διασφάλιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στην Ουκρανία σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις. Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους και παιδιά στα σπίτια τους, στα καταφύγια, στα νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών νοσοκομείων) και στα ιδρύματα φιλοξενίας, που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους.

3. Διασφάλιση της ασφαλούς και ταχείας διέλευσης στη χώρα μας των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία ανεξαρτήτως εθνικότητας, με μέτρα που να συμπεριλαμβάνουν τους πρόσφυγες με αναπηρία – προσβάσιμες μεταφορές, διαδικασίες, στέγαση και επικοινωνία είναι το ελάχιστο που πρέπει να παρασχεθεί.

4. Άτομα που χρήζουν ιατρικής υποστήριξης θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να τους παρέχεται υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όχι μόνο επείγουσα ιατρική βοήθεια αλλά και υποστήριξη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως επιληψία, διαβήτης και καρδιακές παθήσεις».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την συνεργασία για την εξεύρεση του βέλτιστου τρόπου υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία».

Και ολοκληρώνω κύριε πρωθυπουργέ : εμείς οι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αναπήρων δεν ξέρουμε αν το κάνατε. Δεν το μάθαμε. Ίσως φταίμε εμείς. Ίσως το κάνατε και δεν το προσέξαμε. Αλλά η ουσία είναι ότι σ΄ αυτή την προσπάθεια – εάν έχει αναληφθεί- αισθανόμαστε αποξενωμένοι. Κάπου, κάτι έχει γίνει λάθος. Διορθώστε το. Υπάρχουν πολλοί τρόποι.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top